Trailer trochę już ma, ale nie znalazłem żadnego wątku o tym filmie :P
http://www.youtube.com/watch?v=jD4rXCqed7Y
Po tym trailerze mam lekkie wrażenie że film nie będzie miał klimatu ani głębszej historii, będzie po prostu zlepkiem "super ciosów" w zwolnionym tempie. Tak jak było z Bitwą Warszawską. A w przeciwieństwie do Ogniem i Mieczem.
I tutaj jest pytanie: Opłaca się, czy nie.
http://www.filmweb.pl/film/Bitwa+pod+Wiedniem-2012-617280
spoiler start
ciekawostka: film wyjdzie miesiąc później w Polsce niż na świecie
spoiler stop
Tekturowa scenografia miasta, żałośnie patetyczna scena z łucznikami, Sobieski na czele szarży husarskiej i ten wąs ->
To będzie hit! Komedia roku.
Staram się, naprawdę się staram, ale nie potrafię zrozumieć czemu polska superprodukcja, która pewnie kosztowała miliony, wygląda jak jakiś podrzędny serial robiony za grosze i puszczany na kanale, którego nazwy nawet nie pamiętam?
ppaatt1 --> Angielski tytul nie jest przypadkowy, muzulmanie bardziej o dacie wielkiej porazki muzulmanskiego mocarstwa pamietaja, niz najwyrazniej Polacy.
Film mało mnie interesuje, ale widziałem trailer przed Expendables 2 (bo jaki miałem wybór?) i stwierdzam, że jeśli choć w połowie oddaje on ducha pełnej produkcji, to będzie niezła parodia. Montaż, dobór scen i muzyka wyglądały jak żywcem wyjęte z trailera samych Expendables 2 czy jakiegokolwiek amerykańskiego blockbustera. Tyle tylko, że warstwa wizualna nie do końca pasowała do tego schematu. Nie wiem co mnie bardziej dziwi - to, że ktoś zezwolił na stworzenie takiej zapowiedzi, czy to, że będzie ona w stanie zachęcić iluś tam ludzi do pójścia na seans (nie liczę wycieczek szkolnych).
Angielski tytuł naprawdę mogli sobie odpuścić.
"September Eleven"
Seriously? Jakim cudem ten film nie jest kontrowersyjny w USA? Nawet porządnej afery nie potrafimy zrobić?
@wysiak, nie przesadzałbym z tą wielką porażką. Wojna trwała jeszcze kilka lat, a same Imperium Osmańskie było na tyle silne, że zgarnęło Polsce całe Podole kilka lat później.
Bitwa pod Wiedniem była dużą potyczką, ale nie przeceniałbym jej znaczenia. Losów świata nie odmieniła jak to czasami się słyszy o tej bitwie.
Nie wiem co mnie bardziej dziwi - to, że ktoś zezwolił na stworzenie takiej zapowiedzi, czy to, że będzie ona w stanie zachęcić iluś tam ludzi do pójścia na seans
Aż wstyd się przyznać, ale ten trailer utwierdził mnie w tym, że na 100% pójdę na ten film do kina. Staram się zawsze chodzić na polskie filmy historyczne, a zwłaszcza jeśli zapowiadają się dobrze. Jak na razie spotykały mnie same zawody vide Katyń, Bitwa Warszawska, W ciemności, Róża itd.
Teraz nie spodziewam się niczego innego niż dobrej zabawy i śmiesznej, niezamierzonej komedii. Myślę, że film spełni moje oczekiwania i będę mógł się rozpływać nad kiczowatością produkcji w kinowym fotelu, w przyjemnym poczuciu totalnego zażenowania. :)
Czemu angielski tytuł jest "September Eleven" skoro bitwa odbyła się dwunastego września?
Chcą naciągnąć widzów na skojarzenie z World Trade Center?
btw - gdzie Mel Gibson :D?
Applejack --> a ja bym _doceniał_ znaczenie tej bitwy. Turcy przypuścili frontalny atak na potężne (choć wówczas podzielone) imperium habsburskie. Opanowanie Wiednia mogłoby wywołać panikę w kraju i dać okazję do łatwego opanowania rejonu Austrii, a wygrana wojny mogłaby porządnie przetasować sojusze i układy w Europie zmieniając historię nie do poznania.
W końcu Francja popierała Osmanów, więc zdecydowanie nie porywali się w tym XVII wieku z motyką na (pół)księżyc.