Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Baterie akumulatorki - bardzo prosilbym o naprawde rzetelna opinie

30.03.2013 23:10
szymon_majewski
1
szymon_majewski
114
Legend

Baterie akumulatorki - bardzo prosilbym o naprawde rzetelna opinie

Witam was kochani

Bardzo zalezy mi na rzetelnej opinii i mam nadzieje ja otrzymac.

Otoz musze zamowic troche baterii akumulatorkow. Z jednej strony ojciec ktory jest zaslepiony markami napalil sie na Sony, bo najlepsze itp. Ale te Sony raz ze sa o wiele drozsze, a dwa ze maja mniejsza pojemnosc niz te chinskie (znaczy okej, nie wierze zeby chinski akumulatorek mial 5 razy wieksza pojemnosc, ale patrzac realnie, to 2 razy wieksza moze miec, w koncu placi sie za marke). No i kupowalem juz raz chinskie akumulatorki, nie najtansze po 1 PLN, ale te drozsze (no dobra po 2 PLN :P). No i musze wam powiedziec, ze dzialaja juz ponad poltora roku, nie wybuchly ani nie stalo sie z nimi nic nadzwyczajnego. Tak samo akumulatorek 9V ktory kupilem w cenie baterii alkalicznej 9V - rozladowuje sie rownie szybko co alkaliczna, a skoro mozna go ladowac, to ja nie mam pytan.

Jest w internecie sporo hejterow wszystkiego co chinskie i nie ma ladnej nalepki (bo czesto to co proponuja zamiast tanszego chinskiego zamiennika tez jest chinskie :P), ale chcialem was spytac czy kupowaliscie kiedys w internecie jakies bateryjki chinskie i czy w porownaniu do tych Soniaczy jest zatrwazajaca roznica ?

Tylko prosze szczerze, bez zadnego krecenia, a tych ktorzy napisza "Na pewno sa gorsze" mimo ze nie mieli z tym stycznosci bardzo dziekuje za niepotrzebne spamowanie.

-

ed. kupilem 4 sztuki AAA, za 2 PLN (dokladnie to chyba te http://allegro.pl/aaa-r3-akumulator-2500mah-bateria-hurt-etui-gratis-i3087866953.html ) no i dzialaja. Bateria 9V to ta http://allegro.pl/akumulator-bateria-9v-250-mah-6f22-nimh-markowy-i3077427906.html uzywam jej w efekcie, no i dziala tyle ile alkaliczna, plus moge ja doladowywac.

ed2. ladowarke jaka mam to Varta, a ojciec ma Sony

30.03.2013 23:15
2
odpowiedz
zanonimizowany858626
26
Senator

Pokaż ojcu Sanyo Eneloop i niech wyrzuci Soniaki za okno.

Z chińskimi aku mam same złe wspomnienia, po paru miesiącach do wyrzucenia bo się już nie ładowały lub rozładowywały do cna. Mowa o aku z napisami 3xxx-4xxx pojemności co z rzeczywistością ma tyle wspólnego co ja z baletem :) Z resztą w internecie jest bardzo dużo testów tanich akumulatorów.

Od kiedy używam Eneloopów - nic złego się nie dzieje. No ale za jakość się niestety płaci.

PS. mówię o AA akumulatorach z własnego doświadczenia. Nie zaznaczyłeś o jakich aku Ty mówisz oprócz jednego info o 9v.

30.03.2013 23:18
3
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Od siebie mogę polecić te:
http://allegro.pl/4szt-sanyo-eneloop-aa-ladowarka-bc-900-technoline-i3138500765.html

Nie wiem czy znajdziesz coś lepszego.

Równie ważna jak same akumulatorki jest i ładowarka. Podany przeze mnie zestaw jest idealny, ale nie da się ukryć, że i drogi. Nie mniej za ceną idzie jakość.

30.03.2013 23:19
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Pytanie nie jest o to, czy sie akumulatorek szybko rozladowuje, i czy sie laduje, tylko np jak dziala na mrozie, i ile cykli ladowania wytrzymuje bez spadku pojemnosci.

A najlepsze nie sa sony ani jakies chinskie noname - swego czasu (z dwa lata temu) zdecydowanie najlepsze byly Sanyo Eneloop, byc moze wyszlo cos, co im dorownuje albo i przewyzsza, ale watpie.

30.03.2013 23:27
Herr Pietrus
5
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Jestę Grifterę

a jak eneloop, to dodatkowo zamiast chinczyka technoline, można wziąć zestaw eneloop z ichnia ładowarka MQR06W - tech trzaskana w chinach, ale podejrzewam, ze lepszej jakości. Funkcji o wiele mniej, ale przy przesiadce na markowe akumulatorki to ani jeden z bajerow technoline sie nie przyda.

W każdym razie o technoline spotkałem też nieprzychylne opinie i ostatecznie sam zrobiłem właśnie tak, jak napisałem.

31.03.2013 00:07
graf_0
6
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Baterie i akumulatorki kupuję w jednej firmie - hurt.com.pl
Mają dobre w cenach ok. Ładowarki też mają.
A baterie 9V kupuję w pakietach po 12 albo 24 sztuki.

31.03.2013 00:39
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany269815
27
Konsul

Kiedyś to była firma Pentagram dobra w te klocki albo "Wiessman" czy jakoś tak nie pamiętam dokładnie jak to było.

31.03.2013 01:00
EspenLund
8
odpowiedz
EspenLund
125
Legend

Sanyo Eneloop

30.11.2015 10:22
9
odpowiedz
Aqumulator
1
Junior

Przez lata użytkowania miałem do czynienia z wieloma akumulatorkami, najpierw typu NI-CD, później NI-MH starszego typu, a ostatnio też nowszych w stylu polecanych często Eneloopów, i myślę, że mogę powiedzieć kilka słów podpartych wieloma doświadczeniami.

Jeśli chodzi o akumulatorki NI-MH bo zapewne takie masz na myśli, to parametry podawane na tanich chińskich produktach wystawianych na Allegro często nie mają absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością. Można kupić niedrogie chińskie akumulatorki których pojemność rzeczywista będzie miała około 1500mAh (w przybliżeniu) i do niektórych zastosowań w zupełności one wystarczą. Istnieje niestety ryzyko kupienia produktu jakości tak tragicznej, że pojemność rzeczywista wyniesie na przykład 100mAh, a taki akumulatorek już do niczego sie nie nada.
Na ogół niedrogie akumulatorki charakteryzują się stosunkowo niewielką żywotnością i zużywają się w krótkim czasie.

Nie można jednak powiedzieć, że wszystko co ma na etykiecie napis „Made in China”, „Made in PRC” itp. to szajs. Wiele dobrych producentów ma fabryki w chinach ze względu na niskie koszty produkcji w tamtym regionie, jednak stosując odpowiednio dobre surowce i kontrolę jakości wytwarzają produkty dobre jakościowo.

Ogólnie wygląda to tak, że kupując akumulatorki markowe jak na przykład SONY, Panasonic (marka Eneloop należy do Panasonic'a), Duracell itp. mamy pewność dobrej jakości, trwałości, oraz spełnienia parametrów podanych przez producenta. Należy jedynie uważać, gdyż zdarzają się podróbki.

Kupując tanie niemarkowe produkty nigdy nie ma pewności i występuje duże ryzyko dnacznych odstępstw parametrów rzeczywistych od tych deklarowanych przez sprzedawcę.
Najgorsze co można zrobić, to zakupić produkty o deklarowanej pojemności wyższej niż w przypadku firmowych produktów. Na przykład jeśli najpojemniejsze markowe akumulatorki w rozmiarze AA mają pojemność około 2500-2700mAh, to nie należy wierzyć w deklaracje pojemności wyższej w tanich produktach. Wszystkie akumulatorki chińskie podające pojemność rzędu 3800, 4700, 5500 mAh i podobne to oszustwo. Nie mają takiej gdyż jest to niemożliwe do wykonania. Technologia NI-MH nie pozwala na uzyskanie takiej gęstości upakowania energii by w ogniwie rozmiaru AA zmieścić więcej niż 2700mAh.
Omijaj więc wszystkie produkty o podejrzanie dużej pojemności podawanej przez sprzedawcę, a przed zakupem dobrze poszukać w internecie testów danego produktu.

Można je znaleźć na wielu stronach i forach, na przykład:
akumulatorki.5v.pl

Ale to tylko jeden z przykładów, google na pewno pomoże w znalezieniu wielu innych.

30.11.2015 10:40
10
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Kiedys kupilem jakies chinskie akumulatorki, 3200 ....dzialaly swietnie przez wiele lat, teraz by tez dzialay gdybym ich gdzies nie posial/ nikt by mi ich nie zakosil
Dalem za to wtedy 20 zl z ladowarka ( ok ladowarka byla chu&^owa) i dzialalo wysmienicie, pare lat temu kupilem sony, jako ze chcialem miec dobra ladowarke :)

30.11.2015 10:46
tadzikg
11
odpowiedz
tadzikg
190
starszy brygadier

data

Forum: Baterie akumulatorki - bardzo prosilbym o naprawde rzetelna opinie