Posiadam wyżej wymienioną płytę główną i chciałbym nieco podkręcić mój procesor i5 2500k. Czy update biosu do wersji 3.30 polepszy coś w podkręcaniu i czy da jakieś korzyści z wyjątkiem wsparcia ivy bridge. Obecnie posiadam wersje biosu P2.00 z 06/22/2011 tak pokazuje CPU-Z. Jak bym się zdecydował jednak na update na najnowszą wersie czy gdy będę postępował zgodnie z instrukcją instalacji na stronie producenta to mogę przypadkowo zniszczyć płytę ?
Upgrade biosu zawsze ma sens. Tak w teorii jest szansa na uszkodzenie płyty - w przypadku braku "prądu" (albo gdy zdarza się że np komp potrafi ci się samoczynnie wyłączyć).
W praktyce nigdy nie uszkodziłem żadnego sprzętu który flaszowałem (wgrywałem bios/firmware) - a robiłem to z przeróżnymi sprzętami - od napędu CD, poprzez dyski ssd i karty graficzne a na płytach głównych, telefonach i telewizorach kończąc.
Tak więc śmiało możesz zaryzykować.
Mam jeszcze jedno pytanie lepiej robić update biosu z poziomu windowsa czy lepiej zgrać pliki z biosem na pendrive i z poziomu biosu zrobić aktualizacje?