Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ask i reszta tego śmiecia

09.06.2013 18:15
😐
1
zanonimizowany472379
49
Senator

Ask i reszta tego śmiecia

Ściągasz coś co cię interesuje, klikasz po kolei "dalej" jak przy każdej instalacji. O nie! Logo "Ask" (czy innego szajsu tego pokroju). A ty już kliknąłeś dalej! Dobra, to nic, najwyżej potem odinstalujesz. Jak już się spodziewałeś, po włączeniu przeglądarki atakuje cię wielki, nikomu niepotrzebny pasek. Odinstalowujesz rozszerzenie. Świetnie. Och, jak dobrze, że Google Chrome ma funkcję, że nie trzeba wchodzić na Google tylko wpisujesz co chcesz w pasku adresu bez żadnych WWW. A co to? Przekierowuje twoje pytanie na Ask! Jak to usunąć? Przecież już to wywaliłem!

A teraz serio, przyznawać się: kto korzysta z tych śmieci dołączanych do instalatorów? Chyba tylko ci, co nie są na tyle kumaci by wpisać w google "jak usunąć xxx". Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby normalny internauta wpisał sobie "bing toolbar download", bo dostał nagłej ochoty zasyfić sobie kompa czymś, co bardziej przypomina wirusa niż jakieś funkcjonalne narzędzie.
Najwidoczniej sam producent zdaje sobie sprawę z marności swojego wynalazku i żeby się sprzedawał musi go dołączać na partyzanta gdzie się da, "a nuż się uda i nie będzie mu się chciało usuwać lub nie będzie wiedział jak".
Zaraza...

09.06.2013 18:26
bisfhcrew
2
odpowiedz
bisfhcrew
173
oversteer

Przekierowuje twoje pytanie na Ask! Jak to usunąć? Przecież już to wywaliłem!
Prawym na pasek i edytuj wyszukiwarki.

Ja się przyzwyczaiłem już do tego syfu i za każdym razem odznaczam przy instalacji.

09.06.2013 18:29
3
odpowiedz
zanonimizowany472379
49
Senator

^ Wiem, już znalazłem jak to wywalić, ale wyobraź sobie kogoś, kto się na tym nie zna. Rodzice używają Internet Explorera. Jak kiedyś na niego wszedłem to te toolbary zajmowały dokładnie pół ekranu.

12.06.2013 00:52
aope
4
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Adwcleaner i zrobi się czysto. Zmiana dostawcy wyszukiwania nie rozwiązuje problemu śmiecia na dysku.

12.06.2013 09:10
graf_0
5
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Z tego co pamiętam ask oraz deltasearch są w pierwszej 50 najpopularniejszy stron na świecie.
To się nazywa dobrze zaprojektowany śmieć...

12.06.2013 10:41
cswthomas93pl
6
odpowiedz
cswthomas93pl
147
Legend

Adwcleaner często nie wystarcza.

12.06.2013 10:59
7
odpowiedz
zanonimizowany380842
107
Legend
12.06.2013 11:09
8
odpowiedz
zanonimizowany896083
3
Generał

ja polecam czytanie przed kliknięciem NEXT, odfajkowywanie wszelkich darmowych super programów próbujących wleźć na naszego kompa - w zupełności wystarcza.

12.06.2013 11:32
maviozo
9
odpowiedz
maviozo
238
autor zdjęć

Zwyczajnie, ktoś na tym widocznie zarabia. Jest to takie samo żerowanie na naiwnych ludziach, co strony typu niefart, które publikują w Twoim imieniu posty, bo ludzie są za głupi, żeby przeczytać dwa zdania i zrozumieć.

Przed skorzystaniem z internetu powinien być egzamin.

Forum: Ask i reszta tego śmiecia