Już w nocy z 25 na 26 stycznia w Theater at Madison Square Garden odbędzie się jeden z najbardziej oczekiwanych pojedynków przez polskich (i nie tylko) fanów boksu. Polski prospekt wagi ciężkiej Artur Szpilka (16-0, 12KO) zmierzy się z amerykańską nadzieją kategorii królewskiej Bryantem Jenningsem (17-0, 9KO). Cała gala będzie pokazywana w 100 krajach za pośrednictwem HBO. Transmisję w Polsce zagwarantuje Polsat Sport, na którym już o 1:30 zostanie rozpoczęta relacja z gali. Walka Szpilki z Jenningsem powinna zacząć się ok. godziny 3:50.
Fanowski zwiastun walki: http://www.youtube.com/watch?v=YNV9-5-L6FA
Konferencja prasowa do walki zacznie się o 17:30. Można ją obejrzeć na żywo za pośrednictwem: http://www.toprank.tv/index.jsp
Nie mogę wskazać w tym pojedynku zwycięzcy. Choćbym nie wiem jak się starał. To będzie arcyciekawa walka.
Fajnie, jakby była taka wojna jak z Mollo, ale to był wypalony bokser, kiepski technicznie i kondycyjnie w porównaniu do Jenningsa, choć nadrabiał sercem do walki. Zresztą Szpilka wtedy udowodnił, że wcale nie ma takiego kisielu w głowie jak się powszechnie uważa (a przynajmniej nie w ringu), raz był na glebie i zrobił swoje, potem też był w pewnym momencie kryzys a się ładnie odegrał.
Tyle, że teraz ma za przeciwnika ambitnego niezłego technicznie i kondycyjnie perfekcyjnego atletę (choć w rankingach wg mnie przecenianego), mam więc nadzieję, że potrenował przede wszystkim obronę...
Obstawiam 50/50, ale wygraną Szpilki widzę tylko przez nokaut, na pewno nie na punkty. Trzymam kciuki jutro mocno :) A potem chcę go zobaczyć z Wilderem :)
Fajny highlight z Mollo II: http://www.youtube.com/watch?v=bDt_cFUU4p4
Powiem tak. Jeżeli Szpila ma wygrać to tak jak mówiłeś, tylko przez nokaut. Jeżeli chodzi o obronę... myślę, że poprawił jednak spójrzmy na to z drugiej strony. Jennings ma dobrą obronę co wiążę się z tym, że ciężko go znokautować. Jedynym sposobem (wg. mnie) jest odsłonięcie się i danie możliwości Amerykaninowi do śmielszych ataków, które mogą zostać skontrowane. Tylko pojawia się pytanie. Czy Bryant zaryzykuje? Jakby nie patrzeć może punktować Szpilkę bo niestety ma dłuższy zasięg rąk. Artur po prostu musi przepuścić jakiś cios i próbować rozwiązać to mocnym sierpem. Jeżeli chodzi o wytrzymałość na ciosy... fakt, Szpilka leżał 3 razy na deskach w pojedynkach z Mollo, który ma czym przyłożyć (raz w pierwszym pojedynku i dwa razy w rewanżu) jednak momentalnie wstawał. Co możemy powiedzieć o Jenningsie? Nie widziałem wszystkich jego walk ale podobno nie zaliczył jeszcze ani razu knockdown'u. Liczę, że w 4/5 rundzie Szpila ulokuje potężny cios na szczęce Amerykanina i zakończy walkę ;)
Moim zdaniem Szpilka sobie nie poradzi i przegra. Niestety nie mam pojęcia czy przez KO czy na pkty. Nie widzę niestety Polaka w tej walce. Myślę, że kolejny ze stajni Wasyla zostanie okrutnie zweryfikowany.
Jennings w wywiadach wypowiada się o Szpilce lekceważąco, podobno nawet nie oglądał jego walk. Ile w tym prawdy, nie wiadomo, natomiast wiadomo, że Szpilka jest kurewsko niewygodnym przeciwnikiem, a Jennings może być nieprzygotowany na jego styl walki.
Moja prognoza jest taka, że Szpilka się po jakimś czasie inkasowania prostych wkurzy i za wszelką cenę będzie chciał wykończyć przeciwnika, co może przynieść dwa rezultaty - albo się zmęczy (kondycyjnie na pewno będzie słabszy, to niestety jakaś plaga wśród polskich bokserów) i Jennings wygra na punkty, albo Szpilka wygra przez nokaut.
A jak będzie naprawdę, to zobaczymy :D.
Cieszy mnie jedno. W którymś z poprzednich wywiadów Szpilka powiedział, że jak będzie przegrywał po 6/8 rundach to postawi wszystko na jedną kartę. Wniosek? Rzuci się na niego i albo znokautuje albo sam zostanie znokautowany ;)
http://www.boxingscene.com/photos-garcia-burgos-jennings-szpilka-weigh---73969
Jeszcze fotki z ważenia - lepszych mi się znaleźć nie udało, ale i tak widać fizyczną przewagę murzyna.
Widziałem livestream z ceremonii ważenia ;) To nie kulturystyka i tutaj budowa atletyczna nie gra roli ;)
Jak nie, jak tak. W większości przypadków gość z bardziej wyżyłowanym ciałem będzie miał lepszą kondycję. Szpilka i tak zrobił postępy i przed tą walką wygląda lepiej niż podczas poprzednich.
Szpilka zrobil swietna formę, widać jak powaznie do tego podchodzi.
Jennigs sie ladnie na silce wyrzezbil, ale poza efektem wizualnym mającym na celu obniżenie morale przeciwnika oczywiscie w boksie nie ma to przelozenia.
Cunnigham też jest zawsze ładnie wyrzeźbiony, ale to nie rzeźba walczy. Tak samo Albert przed Witkiem. Też ładna rzeźba jak na ciężkiego, ale tu chodzi o kunszt bokserski.
Szpilka wygląda tak jakby cały czas miał lima bez sińców. Strasznie spuchnięte ma te oczy.
Jeżeli by się zdarzyło, że Szpila będzie przegrywał (nie daj Boże) po 6/7 rundach to liczę na jakiś szturm na Amerykanina, który może przynieść ciężki nokaut ;)
Gdzie w internecie bedzie można oglądać walke ? Bo ten link wyżej to jakaś próba wyciągnięcia pieniędzy ;)
Poszukuję jakiegoś dobrego (może być płatny) stream-a na walkę Szpilki. Ze względu na to, że internet mam nienajlepszy to jakiś mocny stream by się przydał aby bez klatek obejrzeć - nawet drobne opóźnienie może być.