Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Apsulov - End of Gods - pogromca Somy i Agony Unrated

10.08.2019 11:47
1
zanonimizowany146624
131
Legend
Wideo

Apsulov - End of Gods - pogromca Somy i Agony Unrated

O tytule dowiedziałem się od kumpla i aż dziw, że o nim wcześniej nie słyszałem i że tej gry nie ma w bazie Gry-Online, więc zakładam temat. Nie przypadkowo wybrałem te dwa tytuły, bo jest to wręcz ich idealna krzyżówka. Gra jednak jest pozbawiona wszystkich istniejących wad obu gier.
Na początku przy samym uruchamianiu mamy ostrzeżenie dotyczące jump scarow i scen grozy, jednak już doszedłem gdzieś do polowy i do tej pory pojawił się tylko 1 lekki JS. Za to klimatem gra straszy 50x lepiej od Somy. Zresztą większość recek to potwierdza. Nadchodzący Blairwitch ma dużą konkurencję.
Gra oczywiście posiada pokskie napisy i kosztuje 71zl na Steamie. Do tego zajmuje niecałe 5gb (choć wymagania mówią o ośmiu gb), a graficznie jest lepsza niż obie ww gry razem wzięte. Polecam :)

Krótko o grze:

Ludzie wyruszyli w głąb ziemi w poszukiwaniu litości bogów. To, co znaleźli, nigdy nie miało wyjść na powierzchnię. Ani w Midgard, ani w żadnej z dziewięciu krain Yggdrasil. Teraz ich odkrycie sieje zamęt w ich świecie, wykorzystując ich technologię i niosąc wszystkim niedolę i rozkład. W całym tym ich podboju i odkryciach nie przyszło im nigdy do głowy, że niektóre rzeczy są nie bez powodu pogrzebane.

W świecie technologii i mitologicznych artefaktów, chaos panuje nad krainą ludzi. W tym właśnie chaosie ty odnajdziesz swój cel i przeznaczenie.

W tym futurystycznym horrorze nordyckim budzisz się w świątyni z betonu i stali, wzniesionej by badać i wykorzystywać światy Yggdrasil, a także przechowywać artefakt pogrzebany w ziemi eony temu.
Odkryj sekrety mitologii, artefakty i krainy Yggdrasil w Apsulov: End of Gods.

Daj się wciągnąć w ten futurystyczny horror nordycki, w którym znajdziesz:
Grę przygodową pełną horroru z widokiem pierwszej osoby
Mitologię Nordycką w klimatach science fiction
Wciągające środowiska pełne nastrojowych dźwięków i muzyki
Bogatą mechanikę pozwalającą na interakcję ze środowiskiem i postaciami w Midgard i innych światach.
Ustawienia trudności, konfigurację klawiszy klawiatury/kontrolera, obsługę 4K, redukcję podskakiwania głowy i wiele innych funkcji dostosowanych do twych wymogów.

Uwaga: Gra zawiera migające światła, przemoc, wulgaryzmy i inne nieprzyjemności… Miłej zabawy!

WYMAGANIA SYSTEMOWE
MINIMALNE:
Wymaga 64-bitowego procesora i systemu operacyjnego
System operacyjny: Windows 7, 8, 8.1, 10 64-bit
Procesor: Intel core i3 or equivalent AMD
Pamięć: 4 GB RAM
Karta graficzna: GTX760
DirectX: Wersja 11
Miejsce na dysku: 8 GB dostępnej przestrzeni
Karta dźwiękowa: DirectX compatible
ZALECANE:
Wymaga 64-bitowego procesora i systemu operacyjnego

https://www.youtube.com/watch?v=lZsBCnAxGZU

https://store.steampowered.com/app/960980/Apsulov_End_of_Gods

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2019-08-10 12:06:05
10.08.2019 12:08
2
odpowiedz
karvimaga
164
Generał

Trafiłem na gre przez przypadek i musze powiedzieć że jest świetna! połączenie Amnesii z Somą :) jeśli ktoś jeszcze nie miał szansy zagrać polecam z całego serca! 9\10

10.08.2019 12:11
marcing805
3
odpowiedz
7 odpowiedzi
marcing805
196
PC MASTER RACE

Dodam do listy życzeń ale widzę tu kolejny symulator chodzenia bez konkretnej rozgrywki.

10.08.2019 12:14
3.1
zanonimizowany146624
131
Legend

A czy Soma to symulator chodzenia? Bo rozgrywką i klimatem najbardziej jego przypomina. I to właśnie sama rozgrywka jest uznawana za wielki plus, więc jak może być plusem coś, co (wg Ciebie) nie istnieje?

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2019-08-10 12:15:59
10.08.2019 12:17
marcing805
3.2
marcing805
196
PC MASTER RACE

Tak. Rozbudowany symulator chodzenia. W porównaniu do Amnesii gra jest mocno uproszczona pod względem mechaniki gry.

10.08.2019 12:19
3.3
zanonimizowany146624
131
Legend

Amnesia do tej gry za bardzo nie ma startu i to właśnie ona jest bardziej symulatorem chodzenia. Do tego jest bardxiej przygodowka z elementami horroru i jest zbyt zawiła, co nie każdemu może się podobać. Apsulov jest pozbawiony tych wad, a przede wszystkim, znacznie bardziej wciąga, przynajmniej mnie :)
Poza tym nie możesz tego ocenić, skoro nie grałeś, więc na jakiej podstawie to oceniłes? Tak szybko obejrzałeś caly walkthrough ? Ja za to przegrałem prawie pół gry i obalam te słowa.
Może pod względem mechaniki nie ruszamy drzwiami, czy szufladami padem/myszką, ale to dobrze, bo ten typ sterowania bez vr nie ma w dzisiejszych czasach kompletnie sensu, co pokazal największy horrorowy zawód tego roku, jakim jest Layers of Fear 2. Ta gra az się prosi o vr. Za to Apsulov go nie potrzebuje, by czuć strach, groze i niepokój. Od tego jest sama noc, duży ekran i dobre słuchawki :)

post wyedytowany przez zanonimizowany146624 2019-08-10 12:26:25
10.08.2019 12:30
marcing805
3.4
marcing805
196
PC MASTER RACE

No, jak Ci się podobają tego rodzaju gry, gdzie tylko chodzisz, eksplorujesz i czekasz aż ci coś wyskoczy przed nos, to ja z tym nic nie zrobię. Amnesia miała swój system obłędu, dobre zagadki, ekwipunek. Gra znacznie lepsza rozgrywką od Somy, która stawiała głównie na klimat kosztem minimalnego skupienia się na wymagającej mechanice gry.

10.08.2019 12:33
3.5
zanonimizowany146624
131
Legend

Co kto woli :) Jednak mylisz się co do JS, bo Apsulov praktycznie ich nie posiada, przynajmniej do tego momentu, gdzie doszedłem. Gra straszy bardziej klimatem. No i imo ma ciekawsze zagadki od Amnesii :)

10.08.2019 12:44
3.6
zanonimizowany768165
119
Legend

Najlepszy symulator chodzenia to i tak Skyrim :]

10.08.2019 13:19
😂
3.7
zanonimizowany932226
101
Senator