Mam pytanie czy gra Anno 1404 Gold wymaga płyty CD w napędzie do gry?
Może ktoś w to grał?
Dzięki za odpowiedź
Widziałem w Biedronce za 19zł
Razem z zainstalowanym dodatkiem Wenecja- nie.
Gra jest bardzo, bardzo dobra. Polecam.
Mam pytanie czy są tylko misje czy można grać też na wybranych mapach?
Można grać kampanię, gotowe scenariusze z określonymi warunkami zwycięstwa oraz w trybie gry "Własna gra" na losowo generowanych mapach ze wszystkimi opcjami gry ustawionymi jak się chce.
Idzie gdzieś dostać tę grę w wersji elektronicznej bez DRM? I najlepiej PL.
Na GOGu od kilku lat widzę tylko zbierają głosy, więc pewnie rzeczywiście lipa.
Jak rozumiem z treści wątku, wersja pudełkowa nie ma żadnych aktywacji i innych przeszkadzaczy w stylu steam?
@Hakim
Dokładnie tak, wersja pudełkowa po zaktualizowaniu nie posiada żadnych zabezpieczeń.
Pudełkowy zestaw pojawia się na wyprzedażach, ale na teraz ciężko może być ze znalezieniem.
Co do języka- naprawdę to strategia ekonomiczna, niewiele tam do tłumaczenia, dodatkowo nie będzie można skorzystać z całego dobrodziejstwa fanowskiego patcha czy IAAM.
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2271596
http://iaam1404.projectanno.de/start_eng.htm
Nieźle, czy twórca tych poprawek z pierwszego linka to ten sam Brumbek od moda SMIM do Skyrima?
Po samym nicku w ciemno można założyć, że modyfukacja jest dopracowana do granic możliwości.
Z angielskim nie ma problemu, ale zdecydowanie bardziej wolę grać w ojczystym jezyku jeśli gra to oferuje.
Czy ten zapis jednak się nie spawdza z wersją polską?
The purpose of this patch is to provide a 100% proper English localization, for both the European version and the American version, while also fixing the remaining game, quest, and achievement bugs. The bug fixes will also work on all other language versions as well.
Wytłuszczony fragment mnie w pełni satysfakcjonuje, jeśli nie zmienia wersji gry na angielską.
Instalowałem go na pudełkową wersję i działało, ale nie grałem długo więc w dłuższej perspektywie niczego nie gwarantuję.
Ściągnąłem wersję ENG i na nią zainstalowałem patch :)
BTW-pudełkowa wersja ma i tak dźwięk ENG, tylko napisy są w naszym. Niby jest tam sposób na z podmianą pliku eng0.rda na pol0.rda (w sumie nawet nie zamianą tylko skopiowaniu PL i zmianie ręcznej w pliku konfiguracyjnym) ale nie testowałem.
A- jak nie masz zamiaru grać po sieci to dla bezpieczeństwa nie twórz profilu sieciowego(jako podstawowego), tylko zwykły. Jak jest problem z serwerami to nie może się połączyć i są tam jakieś kłopoty. Nie mówiąc o tym że kiedyś je wyłączą. A gra wciąga i szkoda setek h poświęconych na zdobywanie medali i osiągnięć :)
Granie online odpada, na pewno nie będe nawet próbował, więc pozostaje ten profil zwykły.
Kupię sobie tę peelkę, a najwyżej jak się schrzani to ściągnę backup i już.
Dzięki za szczegółowe informacje.
Ten Brumbek to niemal na pewno ta sama osoba. Niesamowity człowiek lubiący chyba bardziej ulepszać gry niż w nie grać ;)
Schrzanić się nic nie powinno, dla bezpieczeństwa, jak gra będzie z dod. zainstalowana i upatchowana, zrób kopię folderu i tyle.
Ogólnie online ze znajomymi jest bardzo fajne tylko trzeba osób które wiedzą jak grać i mają więcej czasu, jedna sesja (o ile ustalimy punkt końcowy/ warunki zwycięstwa) potrafi trwać kilkadziesiąt godzin ;)
Dla miłego startu odblokuj sobie od razu kilkanaście ukrytych osiągnięć (dostaje się osiągnięcia jako takie, punkty- gemy, za które kupuje się kosmetyczne rzeczy w grze i dla profilu oraz czasem też kosmetykę- tytuły gracza, portrety..)
http://anno1404.wikia.com/wiki/General_achievements
Z tych na szybko są:
Play the game on the 16th of February (16/02 in dd/mm).
Play the game on the 15th of March.
Play the game on the 17th of January.
Play the game on the 14th of April.
Play the game on November 11th at 11:11 AM.
Start a game between 3:00 AM and 5:00 AM.
Wystarczy pozmieniać datę systemową.
Do tego sporo nazw dla miast i statków, ale nie będę wklejał tego, jest lista :)
Spokojnie, bo nie nadążam ;)
Ja już dziś niedzielny gracz jestem. Ale od kilku miesięcy chodziła mi po głowie strategia ekonomiczna. Miał być Banished, ale się jeszcze nie zdecydowałem, a ANNO już dawniej miałem na celowniku. Natchnął mnie ten wątek no i stało się.
Dzięki za linki i wskazówki, przydadzą się.
Grałem sporo w Banished- bardzo przyjemna gra ale nie ma porównania do Anno. Banished to bardziej miks strategii ekonomicznej i survivalu, z dość mocno ograniczoną zawartością (grę w zasadzie robiła 1 osoba, więc nie ma co się dziwić). Bardzo przyjemna ale choćby cenowo- przegrywa z Anno 1404 Gold z kretesem.
Mam sporo h przegranych w 1404 i potem z dodatkiem. Technicznie celująco, oprawa muzyczna i klimat kapitalne, wizualna, nawet dziś, wyśmienita.
Jak lubisz ekonomiczne to na pewno będziesz zadowolony.
Na wstęp polecam po kolei scenariusze, dobrze wprowadzają w grę. OFC zacznij od tych najprostszych, z jedną gwiazdką.
Jak będziesz miał pytania to pisz, miłej zabawy :)
Super gierka, nie ma to jak stateczki pływające między wysepkami i budowanie miast na tychże wysepkach.
Wczoraj pojawiło się pytanie.
Ustalam szlak handlowy, by statek odbierał np. liny z mojego miasta i sprzedawał je u sojusznika.
Sęk w tym, że statek stara się wybrać maksymalną liczbę dango towau, ustawioną w opcjach danego szlaku handlowego.
Czy można jakoś nadać "niesprzedawalne minimum", by dla wspomnianych lin zawsze w magazynie pozostawało np. 10 ton? I jeśli jest ich na stanie tylko 9t, to statek mający w opcjach ładowanie 10t lin nie zabierze żadnej? A jak będzie 11t w magazynie, to zabierze tylko 1 tonę?
Czy może jednak handel z komputerowymi graczami zostawić im samym, niech sobie kupują jak podpłyną? A własne statki wykorzystywać tylko do przemieszczania towarów i surowców pomiędzy własnymi wyspami?