Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Android vs Windows Phone / LG G2 vs Lumia 640

22.11.2015 13:33
1
Narker
12
Chorąży

Android vs Windows Phone / LG G2 vs Lumia 640

Witam. Stoję przed wyborem nowego telefonu. Pod uwagę biorę LG G2 i Nokię Lumię 640.
Bardziej skłaniam się ku tej drugiej, gdyż uważam, że android wraz z czasem spowalnia. A może moje zdanie wynika tylko z tego, że jedyny telefon z andkiem, który miałem to słaby Samsung Galaxy Trend Plus?
I jak u tych telefonów z baterią? W moim obecnym jest okropna, ale prosiłbym o opinie co do tych dwóch.

22.11.2015 13:41
ilprincipino
2
odpowiedz
ilprincipino
67
Senator

Porównywać w ogóle te telefony to zbrodnia. 640 to budżetowiec, G2 flagowiec. Lumię w tym wypadku wybierze tylko idiota.

22.11.2015 15:41
3
odpowiedz
Pyroman
39
Pretorianin

A ja gdybym miał wybór flagowiec z andkiem i średniak z WP to wybrałbym tego średniaka. Dlaczego? Android przypomina mi piaskownice dla dzieci, jest dużo opcji personalizacji i jest pierdyliard appek w sklepie z których 50% jest niegrywalna, źle zrobiona lub zawirusowana (patrząc na komentarze pod apką), a 20% to appki "żarty". Jak ktoś lubi pograć w gry dla dzieci (nie potrafię nazwać żadnej gry na telefon poważną) i ma gdzieś długość życia baterii telefonu to android jest dla niego.
Jeśli ktoś ceni sobie długość życia baterii w telefonie, używa telefonu do dzwonienia i przeglądania neta, ceni sobie bezproblemowość, prostotę i godzi się z ograniczonymi opcjami personalizacji ekranu (to że są ograniczone nie znaczy że ich wcale nie ma) to Lumie są stworzone dla niego.

Co do ograniczonej personalizacji w Windows Phonach to może się to szybko zmienić bo niedługo ma mieć miejsce aktualizacja systemów do nowszych wersji która ma przypominać bardziej Windowsa z PC.

22.11.2015 15:44
mohenjodaro
4
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking

Oczywiście, że LG G2, ale...

gdzie Ty chcesz kupić teraz LG G2?

Z tego co wiem nie ma już jej w sprzedaży u operatorów i bardzo trudno o nią w sklepie.
Bądź bardzo ostrożny kupując w podejrzanych sklepach typu rebis czy lifemedia z ceneo albo na allegro, gdzie wysyłka odbywa się z zagranicy. Sprzedają tam albo używane [o czym nie informują] albo podróbki, które lecą z Singapuru.

BTW - jako fan i user Windows Phone od 1,5 roku - to jest martwy ekosystem, nawet Microsoft już nie chce w niego inwestować, niestety.

22.11.2015 16:11
5
odpowiedz
Narker
12
Chorąży

Więc jaki telefon za około 600 zł polecacie?

Chodzi mi o baterię, internet i inne przyziemne rzeczy. Do grania mam PC.
Właśnie nie jestem pewny co do androida. Czy się nie spowolni po czasie.

22.11.2015 16:21
mohenjodaro
6
odpowiedz
mohenjodaro
120
277 właściwy ranking
Wideo

To może kup sobie na Allegro od kogoś z Polski nową Lumię 1320. Dasz 450 zł, a i tak lepsza niż jakikolwiek Android do 1000 zł. Ja ją mam od pewnego czasu, wszystko chodzi bardzo szybko, jestem bardzo zadowolony, choć to telefon z co najwyżej średniej półki. Wyświetlacz ok, świetnie się korzysta z netu. Ja miałem Sony Xperia Z1, a potem flagowy Huawei P8 i oba te telefony sprzedałem/oddałem, bo bardziej mi odpowiada ta Lumia (chociaż na LG G4 czy iPhone 6s już bym zamienił :)). Podobnie jak Ty, nie przepadam za Androidem.

Wadą jest rozmiar - 6 cali, bo to phablet, ale telefon nie jest gruby, więc jest znośnie. Zaletą szybki system sprawdzający się do podstawowych zastosowań. Ma być update do Windows 10 za jakiś czas. Bateria trzyma w stresie 2 dni, a na luzie nawet 4.

Czemu piszę o 1320? Kolega ma 640 czy nawet 735, ale one są mniejsze i nie prezentują się równie dobrze, ich ekrany są jakieś takie mniej wyraziste niż w dużej 1320, jakby ukryte pod dodatkową pokrywą szkła.

Jak chcesz sobie obejrzeć jak telefon się sprawuje w praktyce to polecam indyjskie recenzje, bo europejskim testerom nie chce się nawet zmieniać defaultowych kolorów kafelków, tak rzetelnie podchodzą do pracy https://www.youtube.com/watch?v=jbICifygrpY

22.11.2015 16:45
7
odpowiedz
zanonimizowany636606
89
Generał

LG G2 nówka na Alle kosztuje 700 pln. (edit: faktycznie, wysyłka Chin)
Nie wiem czy to dobra cena, ale telefon znakomity. Do teraz go używam.
Rewelacyjny aparat. Polecam.

22.11.2015 17:11
jarekao
8
odpowiedz
jarekao
162
PAX

Na mojej Lumii 640 (którą mam od tygodnia, a raczej 3 bo pierwsze 2 spędziła w serwisie) zostało 20% baterii a czas używania telefonu to już 4 dni. Telefon jest fajny. System ma swoje plusy i minusy. Gdybym miał wybrać tylko jeden system to bym wziął android. Mam 2 telefony. Jeden z WP do dzwonienia sms i foto. Drugi android do nawigacji, zabawy i internetu. Dziwnie bym się czuł ładując telefon co wieczór. Ale z drugiej strony ile można nosić telefonów przy sobie.

22.11.2015 17:28
9
odpowiedz
mich83
121
Generał

Co jak co ale Windows phone działa i będzie działać długo, bezproblemowo i cały czas tak jak po wyjęciu z pudełka (o ile nie ulegnie awarii od strony sprzętowej). To jest potwierdzone już od dłuższego czasu. Masz też pewność ze wraz z nową aktualizacją nie spowolni. Być może nie jest to regułą ale znam przypadki gdzie ludzi aktualizowali telefon do nowszej wersji androida , telefon im na to pozwalał ale po aktualizacji zaczynał dość mocno mulić ( Sony Xperia Z1 - a nie był to swego czasu budżetowiec ) W moim przypadku to zadecydowało o wyborze Lumi 925. Poza tym masz jedną klawiaturę , mniej opcji personalizacji itp. Wszystko moim zdaniem jest już wybrane optymalnie i nie trzeba jak w przypadku Andka kombinować czy może znajdzie się coś lepszego. Nie masz natomiast pewności czy znajdziesz jakąś mniej znaną aplikacje a i gier zwłaszcza tych najbardziej wymagających jest zauważalnie mniej.

''BTW - jako fan i user Windows Phone od 1,5 roku - to jest martwy ekosystem, nawet Microsoft już nie chce w niego inwestować, niestety."

mohenjodaro skąd wziąłeś takie informacje ? Microsoft dąży do tego co jest logiczne aby Windows był całym ekosystemem podobnie jak Apple. Świat dąży do internetu rzeczy i w ta stronę będzie się to rozwijać oczywiści większość tych przedmiotów będzie obsługiwane ze smartphone i niby Microsoft ma zostawić taki przyszłościowy kawał rynku ? Po nowych Lumiach już widać że szykowane są nowe technologie (telefon łączący się z większym ekranem może służyć jako pełnoprawny PC ), a po ich specyfikacji widać że już nie odbiegają od flagowych androidów. Przenoszenie aplikacji wraz z Windowsem 10 z androida na WP ma zostać ułatwione.

Forum: Android vs Windows Phone / LG G2 vs Lumia 640