Cześć,
mam pytanie odnośnie aplikacji Google Maps na Androidzie. Czy jest możliwość zapisania całej trasy GPS do pamięci telefonu/na kartę? Chodzi o wyjazd za granicę - nie chce płacić bajońskich sum za przesłanie paru kilobajtów :)
Mam w zanadrzu jeszcze inną aplikację, ale zdecydowanie wole mapy googla. Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Swego czasu dało się pobrać same mapy, później wraz z aktualizacją usunięto tę możliwość, po ciężkich walkach wydaje mi się, że powróciła. Także same mapy raczej można pobrać, znając mniej więcej trasę wcześniej. Jedyny problem może być z przeliczeniem trasy w razie jej zmiany, z tym raczej nic nie da się zrobić. Mapy Google potrzebują trochę internetu niestety. Zawsze możesz kupić po przekroczeniu granicy jakiś starter sieci krajowej i na czas przejazdu z drobnym pobieraniem danych powinno wystarczyć.
Czyli muszę przewijać i ściągać "sektorami", tak? Nie ma opcji, żeby ściągnąć całą trasę jednym kliknięciem?
Nie wiem jak długą trasę masz do pokonania ale swego czasu sprawdzałem jak by się to działało w drodze UK > Polska, zapisanych map starczyło nawet nie na połowę trasy, poza tym niby można ściągnąć fragmenty map, ale niby zapisałem sobie mapę mojej okolicy, zgodnie z instrukcjami ale i tak kiedy dam zbliżenie w miejscu gdzie powinno się wszystko załadować z pamięci telefonu to wyłazi pikseloza i ściąga z netu detale...
Jadę do Austrii, więc nie tak daleko. Ale w takim razie olewam Google Maps i pojadę na NavFree :)
Nie rozumiem po co ryzykować? Rozumiem jechać z Google Maps, gdzieś do miasta obok, ale do Austrii? Nie lepiej zabulić jakąś sumkę i mieć pewność, że Cię w pole nie wyprowadzi? Rozumiem, że już wybrałeś. Pytam z czystej ciekawości.
polecam, to:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapfactor.navigator
używałem tego w nowej zelandii i sprawowało się świetnie :)
jest płatna wersja z tomtom, ale darmowa korzysta z openstreetmaps i daje radę.
http://www.openstreetmap.org/#map=5/51.500/-0.100
pobierz sobie przed wyjazdem sygica i korzystaj z triala