Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Amplituner - skalowanie obrazu? Warto?

30.12.2011 14:05
snopek9
1
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Amplituner - skalowanie obrazu? Warto?

Chciałbym sobie kupić amplituner, ale dla głośników ( chociaż też, ale to mnie mniej interesuje ) ale skalowania obrazu.
Tylko nie wiem jak to jest do końca.

Podobno obraz HD na ampli za 4-5k wygląda sporo lepiej niż taki puszczony przez dekoder tylko...jednak ja nie taki chce ampli kupić :)
Chcę taki za 1,5k około a na czym innym mi zależy niż polepszenie obrazu HD.

Posiadam dekoder Turbodekoder Nki i pewnie będę go miał jeszcze ze 3-4 lata, choć może w lepszych wersjach później.
Tv w HD mamy coraz więcej a jednak niektóre kanały wciąż mają obraz 4/3 i o tym jest wątek.
Czy taki amplituner będzie tak skalował ten obraz, że na tv będzie on idealnie dopasowany?
Bo teraz mam w dekoderze opcje rozciągnięcia i odcięcia co powoduje, ze albo obraz jest rozciągnięty albo jest większy niż ekran i nie widać całego planu...

Czy taki ampli dodatkowo poprawi mi obraz sd, choćby nieznacznie, albo jaki z najtańszych to zrobi... :)

30.12.2011 14:24
sekret_mnicha
2
odpowiedz
sekret_mnicha
263
fsm

GRYOnline.plTeam

Wrzucę swoje 3 grosze, ale nie jestem fanatykiem technologii i jakoś mega się na tych sprawach nie znam. Obrazu 4:3 nie da się tak dopasować do panoramicznego ekranu, by nie był albo rozciągnięty albo ucięty. Można go zostawić w spokoju (i wtedy po bokach są czarne pasy > takie rozwiązanie preferuję) albo zniekształcić.

30.12.2011 15:28
snopek9
3
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Ok niech zniekształca, ale chociaż tak żeby obraz pasował idealnie do telewizora :)

30.12.2011 15:33
4
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

Żaden amplituner nie zrobi super obrazu ze zwykłego SD 4:3, kasa wywalona w błoto jeśli chcesz tylko skalowanie robić amplitunerem. 4:3 można rozciągnąć w szerokości na obraz 16:9 więc obraz zniekształcony i pojawiają się dodatkowe niedoskonałości, lub można powiększyć tak, że wypełni cały ekran obcinając górę i dół co powoduje straszny spadek jakości obrazu.

Skalowanie to pic na wodę, zwykłe filtrowanie obrazu cyfrowo i puszczenie przez HDMI w 1920x1080i lub p zależy jaki amplituner. To samo z obrazem robią cyfrowe polepszacze w TV.

Jedyna rzecz gdzie zauważyłem lepszy troszkę obraz ze skalowaniem niż bez to kolekcjonerskie wydanie Jurajskiego Parku w 16:9 na DVD, gdzie obraz skalowany był oczko ostrzejszy...tyle...z telewizji nie masz co liczyć na cokolwiek.

Czy taki amplituner będzie tak skalował ten obraz, że na tv będzie on idealnie dopasowany?
Bo teraz mam w dekoderze opcje rozciągnięcia i odcięcia co powoduje, ze albo obraz jest rozciągnięty albo jest większy niż ekran i nie widać całego planu...

Tak doczytałem to teraz. Jak wyobrażasz sobie by obraz nadawany w 4:3 nagle dzięki ampli dopasował się w jakiś magiczny sposób do 16:9 i zachował proporcje? Nic więcej niż rozciągnięcie lub powiększenie nie da rady zrobić, sygnał jest 4:3 i tak zostanie. Wybacz niby nie ma głupich pytań ale to było mało przemyślane.

30.12.2011 15:39
snopek9
5
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Tak doczytałem to teraz. Jak wyobrażasz sobie by obraz nadawany w 4:3 nagle dzięki ampli dopasował się w jakiś magiczny sposób do 16:9 i zachował proporcje? Nic więcej niż rozciągnięcie lub powiększenie nie da rady zrobić, sygnał jest 4:3 i tak zostanie. Wybacz niby nie ma głupich pytań ale to było mało przemyślane.

Czy posiadasz dekoder Nki?

Tam jest opcja odciecie - w pelni mnie zadawalalaby gdyby obraz nie byl pourywany z kazdej strony. Znajomy ma ampli Onkyo i tam to wyglada ZDECYDOWANIE lepiej, tylko, ze ma inny dekoder, niestety teraz nie wiem jaki i czy to ma znaczenie.

Nie oczekuje nie wiadomo czego, oczekuje poprawy w stosunku do tego co mam teraz.

30.12.2011 15:42
6
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

I jesteś w stanie wydać na to 1500zł? 0_0

Nkę miałem rok temu. Owszem jest tam opcja odcięcie czy jak to się nazywało swego czasu wtedy ale ona nie robi nic innego oprócz powiększenia obrazu i obcięcia góry i dołu.

PS. zakładam, że nie macie takich samych telewizorów a od TV bardzo dużo zależy, w sumie większość.

30.12.2011 15:45
sekret_mnicha
7
odpowiedz
sekret_mnicha
263
fsm

GRYOnline.plTeam

snopek > Zakładam, że używasz telewizora do oglądania. Nie ma on żadnych opcji skalowania obrazu? Musi mieć i na pewno są bardziej rozbudowane, niż te w dekoderze. I to będzie najprostszy sposób uzyskania tego, co chcesz (czyli lekkie poszerzenie na boki i lekkie obcięcie góry). Choć ja uważam, że obrazu nie powinno się zniekształcać i jeśli leci w 4:3 to się ogląda 4:3 i już :)

30.12.2011 15:45
snopek9
8
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Ja mam Plazme Panasonic G 20
On mam LCD Samsunga 4 letniego - ale tez full hd - 46 cali kosztowala wtedy 4,5tys.

Tak, jestem w stanie wydac na to 1,5k...bo dodatkowo podlacze sobie do tego kompa, glosniki i moze jakas konsole w przyszlosci jak wyjdzie jkakas warta uwagi. Czyli nie tylko do tego - ale to jest decydujace.

Zreszta moze to wezme w raty - wtedy moge kupic cos do 3k.

edit:

Niestety tak duzo ogladam Comedy Central ze mi sie ich logo wypala coraz to bardziej jak ogladam w 4/3...tak to nic nie skaluje. Jednak CC to moj ulubiony kanal :/

30.12.2011 15:47
9
odpowiedz
zanonimizowany592251
25
Legend

No to jeśli tak to szukaj czegoś ze skalerem DCDi Faroudja 1080p

http://allegro.pl/amplituner-onkyo-tx-nr808-tx-nr-808-7-2-hdmi-thx-i2015345078.html - na raty akurat :)

Amplituner z Faroudja 1080i czyli interpolowany obraz (oszukane 1080) to około 1600zł - http://allegro.pl/onkyo-tx-sr608-608-od-reki-centrum-onkyo-wawa-i2003580084.html

http://www.av-outlet.com/en-us/dept_335.html

Faroudja używa jeszcze H/K ale ich amplitunery są drogie i błyszczące jak psu jajca a do tego mają straszne plastiki, jakość poniżej oczekiwań.

co do wypalania logo - miałem plazmę 4 lata, po kilku godzinach oglądania CC miałem wypalone logo, 10 minut szumu na ekranie i wypalenie znikało :)

Forum: Amplituner - skalowanie obrazu? Warto?