Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Albumy koncepcyjne

07.05.2011 20:47
ppaatt1
1
ppaatt1
95
Obieżyświat

Albumy koncepcyjne

Temat bardziej do dyskusji i pokazania ciekawszych albumów.

Zostałem zainspirowany polskim bandem wykonującym poezję śpiewaną o nazwie "Towary Zastępcze". Pierwsza płytka całkiem spoko, depresyjne teksty, fajny klimacik. (polecam, bo do pobrania za free ze strony oficjalnej).

Ale ja nie o "Cichych dniach". To co zobaczyłem co artyści zrobili z drugą płytą przekroczyło wszystko co się spodziewałem.

Po kolei. Cały album z założenia jest albumem koncepcyjnym. W sumie fajnie, tyle nic w tym wyjątkowego. Album jest soundtrackiem do nieistniejącego filmu. Tematem przewodnim płyty jest sprawa zabójstwa pewnej dziewczyny. Wszystko wzorowane na klasykach filmowego noiru. Genialny klimacik. Ale czym rzecz, ze ten album mi się tak podoba i zakładam na ten temat wątek? Po pierwsze album został wydany w 997 egzemplarzach w ręcznie wykonanych teczkach. Album jest również wydany w formie do pobrania za darmo ze strony. I tutaj się zaczyna zabawa. Aby pobrać musimy odpowiedzieć na trzy pytania. Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w filmikach paradokumentalnych zamieszonych na stronie. Fajny motyw. Ale jest jeszcze lepszy motyw. Jak przystało na płytę "detektywistyczną" każdy słuchać może się wcielić w rolę detektywa. Na płycie brakuje jednej piosenki. Została umieszczona gdzieś w internecie, ale nie wiadomo gdzie. Kto chce musi się wsłuchać w tekst i przeprowadzić własne śledztwo.

Tutaj w spoilerze zamieszczam fragment z Wikipedii:

spoiler start

Zapoznanie się z całym materiałem pozwala na zdobycie odpowiedzi niezbędnych do pobrania materiału dźwiękowego, otwiera także drogę do ukrytych stron internetowych: w jednej ze scen głos z offu podaje numer telefonu istniejącego w świecie realnym. Nagranie na poczcie głosowej kieruje na stronę WWW lauraxxx.pl, która po uruchomieniu zmienia swój wygląd i prowadzi do serwisu dolnemiasto.pl, zawierającego zestaw tekstów (w formie hipertekstowej) wykorzystanych na albumie. W serwisie tym ukryty jest także link do kolejnej strony, zawierającej m.in. film rozwiązujący zagadkę zabójstwa i dodatkowy, niedostępny na płycie utwór "Modelka".

spoiler stop

Genialna sprawa. I teraz pytanie do was. Co myślicie o takich akcjach i czy znacie coś wydanego w podobny sposób? Albumy koncepcyjne, ale wykraczające poza standard?

Link do pobrania pierwszej płyty:
http://towary.art.pl/ciche-dni/?id=5

Link do strony drugiej:
http://towary.art.pl/

07.05.2011 20:50
2
odpowiedz
zanonimizowany782436
2
Generał

w spoilerze jest napisane gdzie jest ta piosenka?

07.05.2011 20:51
ppaatt1
3
odpowiedz
ppaatt1
95
Obieżyświat

Linku nie ma, ale jest podana chyba cała ścieżka do jego odnalezienia. Oprócz kawałka jest jeszcze film, który wyjawia finał całej historii.

07.05.2011 20:57
sekret_mnicha
4
odpowiedz
sekret_mnicha
263
fsm

GRYOnline.plTeam

Co myślę o albumach koncepcyjnych? Fajna sprawa, szczególnie, jeśli jest zrobiona z głową.

Przykład tego typu przedsięwzięcia? By nie szukać daleko: Nine Inch Nails - Year Zero.

Album przedstawia USA w niedalekiej przyszłości, totalitarne rządy, inwigilacja, religijne objawienia i tym podobne klimaty. Premierze albumu towarzyszyła zakrojona na szeroką skalę gra - ARG. Zaangażowano tysiące ludzi na całym świecie do przeszukiwania sieci i świata rzeczywistego w poszukiwaniu wskazówek. Reznor nazwał to gigantyczną książeczką do płyty - artbookiem totalnym. Obecnie trwają prace nad serialem dla HBO bazującym na pomyśle koncept-albumu.

Więcej tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Year_Zero_%28game%29

Forum: Albumy koncepcyjne