Witam. Są http://www.orange.pl/kid,4002009501,id,4002235565,title,Neostrada,article.html tutaj dwie prędkości - 20mb/s i 80mb/s. Nie różnią się ceną. Jest w tym jakis haczyk?
Wygląda to albo na pomyłkę w ich serwisie albo faktycznie tak jest, w grudniu będę przedłużał umowę i brał 80Mb/s to sie dowiem ale pewnie wtedy cię to nie będzie już interesowało.
Podejrzewam, ze jednym z haczykow bedzie to, ze mimo, ze masz do 80mb, to Twoja linia potrafia obsluzyc predkosci do 15/20mb, wiec rownie dobrze moglbys wziac slabszy ten gdyz posiadanie ZA szybkiego pakietu do fizycznych mozliwosci łącza powoduje troche problemow.
[update] - to jest lepsze ;). Koszt miesieczny Funboxa:
Opłata miesięczna:
10 i 20 Mb/s 10,09 zł
80 Mb/s 1 zł
:D
Ja ostatnio przedłużałem umowę i wybrałem 80mb/s. Wypytałem panów z salonu i oni zapewniali mnie, że wszystko będzie działać i będzie te 80mb/s. Po 3 dniach przyjechał do mnie pan z serwisu sprawdzić jaka jest prędkość internetu niestety było maksymalnie do 23mb/s ale wszystko zgadzało się z umową, w której pisało, że jeżeli prędkość internetu jest nie mniejsza niż 20mb/s wszystko jest zgodnie z umową ale ten pan, który do mnie przyjechał był tak miły, że wystawił negatywną opinie i mogłem zerwać umowę.
[4] Jeśli przedłużasz umowę to wszystko jest na koncie orange'owskim - jest tam zakładka z możliwościami twojego konta i można samemu sprawdzić
Ja też ostatnio zmieniałem na 80mb/s chyba z 20, koszt większy o 7zł a te 60/70 mb/s mam :D
A jak sprawdzic jaką moja linia telefoniczna może udzwignąć predkosc internetu? I czy da się zwiększyc?
Jak sprawdzić ? najlepiej jak zadzwonisz na infolinie sami ci sprawdzą i powiedzą jakie możesz mieć łącze.
http://www.orange.pl/prt/service_availability_check wejdź w zakładkę "sprawdź po numerze telefonu stac." i jak ci wyskoczy wynik to możesz tu wkleić to rozszyfruję. :P
Da się zrobic tak, zeby moja linia telefoniczna udźwignęła większą prędkość? Oto wynik
Aktualnie mam oferte Orange Free Pro 25gb prędkosc 10mb/s
Ten test to jakaś bzdura :D, przez adres pokazuje że mogę miec tylko 10Mb/s (mam 20Mb/s) a przy numerze telefonu pokazuje że mogę mieć jednak do 20Mb/s, radzę jednak zadzwonić na infolinię, darmowa jest teraz nawet przez telefon komórkowy jak dzwonisz.
Chce sprawdzic po adrasie, bo sprawdzalem po numerze, ale musze podać ulicę, ale na wsi nie ma ulicy i jest błąd ;/
Należy sprawdzać po numerze telefonu ponieważ to jest numer linii, a baza danych dla adresów jest nieaktualna.
Jeszcze można się na konto zalogować(na umowie masz podany login i hasło usługi - login to numer telefonu, a hasło to PIN który był(i nadal chyba jest) wykorzystywany do połączenia przez te modemy usb od neo).
Screen jak do tego dojść -->
[13] Ty... mózgu dobrze, że nam powiedziałeś tak wcześnie, że masz stacjonarny -,-
spoiler start
Tak - "stacjonarny" - to był sarkazm
spoiler stop
edit.
Wszystko co tu napisaliśmy Cie nie dotyczy bo ty nie masz stacjonarnego neta tylko mobilny więc o tym necie 80 mb/s zapomnij...
A ty przeczytaj jeszcze raz. Wiem, że mam mobilny, ale chce zmienic na stacjonarny, ale chce sie dowiedziec jaką prędkość moja linia telefoniczna uciągnie i czy da się zrobić coś, żeby uciągnęła więcej.
[16] Zadzwoń na błękitną linię i się dowiedz czy jest w ogóle łącze(kabel), bo z tego co napisałeś - ale musze podać ulicę, ale na wsi nie ma ulicy i jest błąd ;/ i screena w [10] jestem w 99% pewien, że łącza nie ma. Nie ma łącza, nie ma stacjonarki.
spoiler start
Oczywiście, założyć by mogli, ale to pójdzie na twój koszt(a to z pewnością przynajmniej 5k będzie kosztować(w zależności od odległości od puszki)
spoiler stop
Kiedyś miałem neostradę z Tp-linka więc to łącze chyba jest
Co oznacza dla Ciebie stwierdzenie miałem neostradę z Tp-linka!?
To znaczy, że miałeś router firmy która nazywa się TP-Link, a może to był internet radiowy itp.?
chyba? Pisałem - dzwoń na błękitna linię.
Masz telefon stacjonarny? Jeśli tak to masz łącze, ale nawet jeśli tak to nie licz, że są to światłowody - one są potrzebne do internetu 20mb/s+
Jeszcze raz - dzwoń na infolinię!!!, ale jestem w 99,9% pewien że tego łącza nie ma, bo po screenie z [10] to widać - brak możliwości internetu w jakiejkolwiek opcji(prędkości) oznacza tylko jedno - brak kabli/łącza.
Ta są oszuści, ja mam umowę do 10mb a w rzeczywistości mam 1-2mb a wieczorami lubi zrywać połączenie. Po zakończeniu umowy sami przedłużają o 6 miesięcy, banda złodzieji.
Po zakończeniu umowy sami przedłużają o 6 miesięcy
trzeba dać żeby miesiąc wcześniej przed "ostatnią" fakturą im zgłosić że zrywasz; chociaż powinni oznajmiać, że zostanie przedłużone
Ta są oszuści, ja mam umowę do 10mb a w rzeczywistości mam 1-2mb
sprawdź możliwości łącza na http://www.orange.pl/prt/service_availability_check
wieczorami lubi zrywać połączenie.
tu przegiąłeś - żyjemy w takim świecie że trzeba o swoje powalczyć; jak się nie odezwiesz to mają Cię gdzieś
Infolinia i zgłaszasz problemy techniczne, a jak nie naprawią dzwonisz, że zgłaszasz ich do UOKiK za niewywiązywanie się z umowy - płacisz rachunki? jesteś klientem? - odpowiedz sobie sam
Ok zadzwonie na tą infolinię marcin. Shalashaska a Orange przypadkiem nie oferuje 10 Mega BITÓW na sekundę, a ty pobierasz w Mega BAJTACH, tak mi się zdaje.
[20] Jeszcze co do ja mam umowę do 10mb a w rzeczywistości mam 1-2mb
wszystko jest w porządku, poza tym każdy teraz się zabezpiecza i pisze w ofercie i umowie internet do
Ciekawe ..mam 20mb z neostrady i zdarzyło się że nie było prawie nic ;) Reklamowałem, potem było niecałe 15, (i niby było w porządku ;)) nagle zmieniło się (pozytywne, nieprawdaż ?) z powrotem na 20mb z hakiem ;)) Pani z reklamacji mówiła że mogę mieć też 80mb ale potem wycofała się z tego. Wyszło na to że niektóre stare linie telefoniczne nie mogą mieć takich szybkości ..niektóre. ;)
Tak czy owak - jestem szczęśliwy że jest chociaż te 20mb.. ;)
Swoją drogą, jak już jesteśmy przy Pomarańczowych, to się podzielę czymś co ostatnio usłyszałem.
Ostatnio były jakieś małe problemy z moim internetem i przyjechał do mnie pan wysłany przez Orange od napraw, diagnostyki itp. itp.
I jak powiedział mi co oni tam robią, to się można przerazić. Jeszcze jak to wszystko miało TP to jakieś pieniądze były przeznaczone na naprawy, a teraz już prawie nic. Wszystko najniższym kosztem, zamiast wymian wadliwych kabli to jakieś majsterkowanie łączenia tanim kosztem i tym podobne zabiegi.
Był taki człowiek który godzinę przed spadnięciem deszczu tracił internet, aż do kilku godzin po deszczu, dlaczego?
A dlatego że coś było nie tak z kablami, które do niego szły i na zmianę wilgotności powietrza odmawiały posłuszeństwa, człowiek się w końcu zdrowo wkurwił narobił dymu. No i nie było rady jak wydać trochę pieniążków i wymienić kable, ale gdyby nie to to dalej zamiast wymiany ktoś by tam coś gmerał i majsterkował.
Także radzę się poważnie wszystkim zastanowić czy chcą korzystać z usług pomarańczowych, mieszkając na jakimś zadupiu.