Hej.
Jako, że lubię coś od czasu do czasu ugotować to utworzyłem taki oto kanał https://www.youtube.com/@gotujztadzikiem
Moim celem jest pokazanie gotowania w jak najprostszy możliwy sposób.
Jeżeli możecie, proszę o konstruktywną krytykę, na razie się tego wszystkiego uczę. Działam sam.
Wszystkim hejterom mówimy stanowcze TAK !!! Dlaczego? Mam taki ubaw z tych komentarzy, ludzi, których celem życiowym jest obraza i zbesztanie drugiego człowieka. Nie krępujcie się, czekam. Nie, nie będę się wieszał przez nich :)
Pozdro.
Po tym że dobrze cię z Gola kojarzę dostałeś kolejnego suba ;)
Obejrzałem z 3 shorty i rób je na jakiś konkretny poziom głośności
bo jeden ( z pizza) cichy że ledwo co słychać , inny w miarę normalnie, a trzeci jak muzyka zagrała to sąsiedzi z 2 pietra wyżej pewno słyszeli :D
Z pizza niestety gdzieś posiałem nagranie głosowe i niestety zostało z telefonu. Inaczej jest z pełnymi odcinkami, tam już głośność jest ustawiana identyczna w programie. Shorty u mnie to dodatek jak na razie. Ciężko samemu robić shorty, gdyż trzeba co chwilę kadr zmieniać i sprawdzać czy czegoś nie ucięło i jeszcze co chwila się bawić ze statywem. Za dużo pier.... jak dla mnie na razie.
Patrz w kamerę a nie na siebie na wyświetlaczu, bo wygląda jakbyś mówił do kogoś za nami.
Sure, każda reklama własnej działalności pochodząca od doświadczonego użytkownika jest tu mile widziana.
Próbuj próbuj próbuj.
Oglądaj inne kanały, próbuj różnych technik prezentacji / ustawiania kamery itp. może coś podłapiesz, może coś poczujesz że bardziej u Ciebie zadziała.
Buduj od podstaw - przy filmiku z pomidorową wspominasz, że nienawidzisz, jak ktoś w przepisie używa sformułowania "użyj litr bulionu" itp. -> gdybyś miał filmik jak zrobić bulion (warzywny/mięsny), mógłbyś odnieść się do niego i zaprosić do filmiku, w którym pokazujesz jak wykonać taki bulion.
I jak na początku wspominałem - ćwicz, nagrywaj, próbuj - tryb nagrywania taki naturalny może mieć plusy ale też minus - nie wycinasz wtrąceń "yyy" itp.
Podłapuj również nie tylko z kulinarnych kanałów jeżeli chodzi o dynamikę nagrywania. Obecnie w dobie krótkich filmików, liczy się kilka pierwszych sekund czy widz zostanie dalej.
Spisuj sobie cały scenariusz, aby całość byłą spójna. Wtrącaj przydatne informacje. Przy kiszeniu ogórków dopiero po wrzuceniu czosnku wtrąciłeś jak wyparzyć słoiki. Temat podobny jak z bulionem > wyparzanie słoików - pomysł na osobny odcinek z "podstaw".
Wspomniałeś też, że nie używasz chrzanu > dlaczego? co chrzan daje przy kiszeniu itp.
Swoją drogą, przy czosnku warto np. wspomnieć, że im bardziej czosnek "zgnieciony" (im więcej komórek czosnku zostanie złamanych tak na prawdę) tym bardziej posmak czosnku przejdzie do reszty zalewy/ogórków.
Wspomagaj się sztuczną inteligencją przy pisaniu odcinków ;-)
Spoko ;-) Moje 83% subów na YT to kanały kulinarne :D Uwielbiam gotować, sam kiedyś myślałem czy by hobbystycznie nie zacząć, ale jakoś tak nie pykło ;-)
Fajnie po wielu latach widać jak dany kanał zmieniał i dostosowywał swój styl, mega polecam.
W sumie to nawet warto zerknąć na polskie kanały i zagraniczne - może jakiś zagraniczny styl nie jest wykorzystywany na polskiej scenie i a nuż się przyjmie ;-)
Miło się Ciebie ogląda. Sympatycznyś i naturalny, a to ważne. Jak się tylko podszkolisz technicznie, będzie super! W necie jest duzo tutoriali jak kadrować, ustawić światło, nagrać dobry dźwięk. Szukaj, szukaj i eksperymentuj. Trzymam kciuki! A, i z całego serca polecam Petera —-> https://youtu.be/vjtt-bMonpc?si=iba91ppMjVNWU40a
Miło się Ciebie ogląda. Sympatycznyś i naturalny, a to ważne
Dziękuje :)
Jak się tylko podszkolisz technicznie, będzie super!
I tu jest problem bo robię wszystko sam. Kamera jest na statywie (właściwie to telefon), chcąc coś zmienić to musze przerywać robotę i zmieniać położenie kamery i tak w koło Macieju. Dla mnie jest to problematyczne, czasu by mi zabrakło na to kadrowanie.
Światło mi ustawił znajomy, który jest miłośnikiem fotografii, a dźwięk nagrywam na zoom h1n, to tutaj myślę, że jest ok.
A, i z całego serca polecam Petera
Dzięki, zapoznam się :)
Rób to co kochasz, rozwijaj sie. Na razie jest spoko. MASZ potencjał, wykorzystaj to. Sub.
Zapraszam do dołączenia do grupy https://www.facebook.com/groups/3566993976916753
Od października startuje z transmisjami na żywo. Wszelkie info właśnie na grupie fb, także zapraszam.