Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mięso z probówki to już nie fikcja ale fakt.

22.06.2023 17:09
1
1
sabaru
19
Generał

Mięso z probówki to już nie fikcja ale fakt.

Mięso z probówki to już nie fikcja ale fakt, ktoś chętny do spróbowania?!

Mięso in vitro to takie, które zostało wyhodowane z kultur komórkowych w laboratorium. Dwa amerykańskie start-upy otrzymały pozwolenie na jego sprzedaż. Amerykański Departament Rolnictwa potwierdził, że udzielił firmom Upside Foods i Good Meat wymaganego pozwolenia. To pierwszy taki przypadek w Stanach Zjednoczonych.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-przelomowa-decyzja-amerykanskie-firmy-moga-sprzedawac-mieso-,nId,6857169

Oczywiście to wszystko w ramach walki z ociepleniem klimatu xd bo ponoć wyhodowanie stuocznego mięsa jest mniej szkodliwe dla środowiska.

22.06.2023 17:10
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Asmodeus
38
Senator

Oczywiście to wszystko w ramach walki z ociepleniem klimatu xd bo ponoć wyhodowanie stuocznego mięsa jest mniej szkodliwe dla środowiska.

xddddddd ale bezbek koles xdddd kto by to wymyslil xdddddd

A w ogole czytales cokolwiek na ten temat czy tak z dupala strzelasz?

22.06.2023 17:11
2.1
sabaru
19
Generał

Czytałem kilka artykułów na ten temat i mi się to ni jak nie widzi.

post wyedytowany przez sabaru 2023-06-22 17:11:32
22.06.2023 17:14
2.2
Asmodeus
38
Senator

Czyli nie czytales. Ot chociazby tego, ze ~10% gazow cieplarnianych (globalnie) pochodzi z rolnictwa. A z tego wiekszosc (metan) pochodzi od... krów! A zgadnij po co glownie hoduje sie krowy. I mleko jest bledna odpowiedzia.

post wyedytowany przez Asmodeus 2023-06-22 17:15:55
22.06.2023 17:25
Mr. JaQb
📄
2.3
1
Mr. JaQb
110
Legend

A zgadnij po co glownie hoduje sie krowy. I mleko jest bledna odpowiedzia.

Skóry oczywiście

22.06.2023 17:47
2.4
1
sabaru
19
Generał

Swoją droga w tym samym artykule jest podany link że przeprowadzone badania pod tym kątem wcale nie świadczą o tym że produkcja takiego mięsa będzie mniej szkodliwa dla środowiska.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-mieso-z-laboratorium-25-razy-gorsze-dla-klimatu-niz-zwykla-w,nId,6768570

post wyedytowany przez sabaru 2023-06-22 17:48:36
22.06.2023 17:56
2.5
1
Asmodeus
38
Senator

Swoją droga w tym samym artykule jest podany link że przeprowadzone badania pod tym kątem wcale nie świadczą o tym że produkcja takiego mięsa będzie mniej szkodliwa dla środowiska.

"...w tej chwili". Gdyz jest to skala laboratoryjna, gdzie odczynniki musza byc ultra czyste (a co za tym idzie drogie; no i procedury kosztuja energie itp). W przyszlosci pewnie bedzie to najtansza melasa czy cos w tym stylu. Tylko, ze jak problemem sa bakterie to znajac amerykanski "genjusz" dopieprza tam antybiotykow i "po sprawie". I tak tylko zamienia problem globalnego ocieplenia i oszczedzania energii na problem nadmiernej odpornosci na antybiotyki u bakterii.

22.06.2023 22:51
Herr Pietrus
2.6
Herr Pietrus
230
Ficyt

Czyli jednak będzie wujowe. :)

22.06.2023 17:18
3
odpowiedz
sabaru
19
Generał

Źle zacząłem temat. Bardziej mi chodziło o to jak się piszecie na jedzenie takiego mięsa.

post wyedytowany przez sabaru 2023-06-22 17:19:16
22.06.2023 17:21
DiabloManiak
😉
4
odpowiedz
1 odpowiedź
DiabloManiak
237
Karczemny Dymek

Jak będzie smaczne?

Plus steka z tego nie zrobisz, z tego co wiem. Ale już jakaś kiełbasa czy burgery

Mniej obrzydzające dla mnie niż jedzenie robaków.

A i zdrowsze pewno od parówek za 7.99 za kg czy dań z solą drogową

22.06.2023 17:52
4.1
Asmodeus
38
Senator

Ja widze raczej inny problem: bo mieso to nie tylko komorki miesne, to takze tluszcz - i to on jest "nosnikiem" smaku. Oczywiscie mozna dodac go osobno, ale czy bedzie to to samo? Albo czy chcociaz bedzie to smaczne? Kij wie, w kazdym badz razie jestem ciekaw co z tego wyjdzie - niektore "almost meat" z Burger Kinga czy innego maca sa nawet OK (w kategorii zjadlbym ponownie) wiec moze i tu bedzie to dobre. Z drugiej strony Ameryka i jej podejscie do zywieniowki... ugh... oni kazde gowno dopuszcza do handlu (chlorinated chicken anyone?)

post wyedytowany przez Asmodeus 2023-06-22 17:52:41
22.06.2023 17:23
Patison47
5
odpowiedz
Patison47
80
Konsul

Jeśli będzie dobrze smakować, dostarczać wszystkich wartości odżywczych, być w podobnej cenie, a jednocześnie będzie mniej szkodliwe dla środowiska, to czemu miałbym go nie jeść?

22.06.2023 17:51
HETRIX22
6
odpowiedz
2 odpowiedzi
HETRIX22
203
PLEBS

Mam wątpliwości czy szynka konserwowa z biedronki pochodzi tak naprawdę ze zwierząt.

22.06.2023 18:25
DiabloManiak
😉
6.1
1
DiabloManiak
237
Karczemny Dymek

Z klientów którzy wchodzą minutę przed zamknięciem ;)

22.06.2023 20:34
Kwisatz_Haderach
6.2
Kwisatz_Haderach
13
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Jako koneser szynki z biedronki moge zapewnic ze szynka konserwowa pochodzi:

a) ze zwierzat
b) (prawdopodobnie) czworonoznych
c) (prawdopodobnie) ladowych

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2023-06-22 20:34:48
22.06.2023 19:21
7
odpowiedz
sabaru
19
Generał

A zastawialiście się np. nad skutkami ubocznymi jedzeniem takiego mięsa.

22.06.2023 19:24
ODIN85
8
odpowiedz
ODIN85
34
Senator

Mniej się tyje od takiego?

22.06.2023 19:45
9
odpowiedz
pisz
175
nihilista

A ja będę kupował jak tylko będzie dostępne, czekałem cale lata na to. Ograniczam mięso, ale ciężko mi bez niego funkcjonować a nue chcę uczestniczyć w torturowaniu i zabijaniu zwierząt. Wielu, a może i większość wegan też nie je mięsa tylko z powodów moralnych i religijnych.

Forum: Mięso z probówki to już nie fikcja ale fakt.