Kiedyś w jakimś barze wietnamskim tzw. budce zamawiałem coś takiego... małe kawałki kurczaka w cieście chyba, do tego był bardzo słodki sos taki czerwony już dodany i pomieszany (nie chodzi mi o te kulki duże). Ale nie słodko kwaśny raczej tylko bardziej słodki. Wie ktoś może pod jaką nazwą teraz tego szukać w barach? Nie wiem czy w restauracji chińskiej nie jadłem czegoś podobnego jako kurczak pomarańczowy. Po zdjęciach na ulotkach w tych barach nie mogę tego rozpoznać.
Powiedziałbym że tradycyjny smażony kurczak koreański z sosem z gojugang ale skoro jadłeś to w typowym chińczyku to pewnie to był kurczak po wietnamsku na gorącym półmisku - on jest smażony z cebulą na karmelu z mieszanką przypraw - z mocno wyczuwalnym anyżem i kuminem
Może jakaś wariacja tego? Kurczak pomarańczowy to zachodnia wersja tej potrawy (która też nie jest tak do końca chińska, ale to szczegół).
Edit: Gol nie umie w linki, muszę dać tak: http s://en.m.wikipedia.org/wiki/General_Tso's_chicken
pewnie hot and sour chicken, jest w ciescie, jest w czerwonym sosie, jest ogolnie popularnym daniem u wietnamca, ale jak w knajpie chinskiej sie zamowi to potrafi byc smaczne