Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Fenomen ostrego jedzenia

18.03.2023 13:24
Saluteer
1
Saluteer
70
Senator

Fenomen ostrego jedzenia

Tak się ostatnio zastanawiam co ludzie widzą w ostrym jedzeniu. Przecież ostry to nie smak, to doznanie bólowe. Ktoś je i czuje pieczenie. Więc po co to potrzebne? Fajnie jak jest słone, słodkie i jakoś smakuje. Wtedy jest konkretny smak. Ale po co pikantne, skoro to boli? Dlaczego ludzie tak to lubią? Sam powiem szczerze nie jem już od lat ostrego, a kiedyś jadłem i nie pamiętam co w tym widziałem. Jednak coś w tym było, tylko co?

18.03.2023 13:30
zielele
2
7
odpowiedz
zielele
149
Legend

nastepny watek zaloz o tym dlaczego ludzie lubia ogladac horrory.

18.03.2023 13:30
zielele
2
7
odpowiedz
zielele
149
Legend

nastepny watek zaloz o tym dlaczego ludzie lubia ogladac horrory.

18.03.2023 13:32
3
4
odpowiedz
zanonimizowany1371706
18
Generał

nie wiem, mnie nic nie boli i nie piecze a lubie bardzo pikantne dania
ostrosc wzbogaca doznania smakowe

za to nie przepadam za slodkimi oraz slodyczami

18.03.2023 13:34
mohenjodaro
4
odpowiedz
mohenjodaro
115
na fundusz i prywatnie

dla mnie ostrość nigdy nie była priorytetem, bo mam zawsze w swoim otoczeniu mnóstwo freaków co biorą na pizzę potrójne jalapeno, leją do wszystkiego piri-piri itd., mnie to nie jara, ale lubię od jakiegoś czasu zjeść coś, co delikatnie zapiecze, byle to bylo nadanie charakteru, a nie poziom jakiegoś challenge''u - szczególnie przy jedzeniu

18.03.2023 14:17
5
odpowiedz
ASHERIX
49
Centurion

Odpowiedzi znane od długiego czasu. Wszystko wyjaśnione ale po co w Google poszukać... żadna wielka tajemnica.

post wyedytowany przez ASHERIX 2023-03-18 14:18:17
18.03.2023 14:52
6
odpowiedz
zanonimizowany1314272
33
Generał

Są ostrości wzbogacające dania i są ostrości powodujące tylko ślinotok i pot.
PS a ludzie oglądają horrory, bo są masochistami.

18.03.2023 15:33
😜
7
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

na pewno piecze ich to mniej niż autora wątku patrząc po zakładanych przez niego tematach...

18.03.2023 15:35
ODIN85
😊
8
odpowiedz
ODIN85
34
Senator

Bo jak się zje w określonym czasie to się nie płaci za danie.

18.03.2023 15:36
Aeglos Gil-Galada
9
odpowiedz
Aeglos Gil-Galada
2
Generał

Zależy o jakiej ostrości mówimy. Kuchnia indyjska jest mocno doprawiona, większość dań jest pikantna, ale przy tym bardzo dobra. A niejeden kebab z ostrym sosem, to po prostu kwasior, po którym można dostać tylko Gniewu Sułtana (czyt. sraki).

18.03.2023 16:33
PanSmok
📄
10
odpowiedz
PanSmok
253
Legend

Jem bo lubie. Dlaczego lubie? Na takiej samej zasadzie jak niektorzy lubia kolor zielony, a nie lubia czerwonego. Bo tak.

18.03.2023 16:38
Ppaweł
11
odpowiedz
2 odpowiedzi
Ppaweł
63
Senator

Lubię choć dawno już nie jadłem czegoś solidnie przyprawionego

18.03.2023 16:58
PanSmok
11.1
PanSmok
253
Legend

Nie za daleko od mojego domu jest sklep-minimarket chinski z ich zywnoscia. Nad sklepem jest restauracja. Na niezbyt dlugiej karcie dan sa tez potrawy z kuchni syczuanskiej. Jak zamawialem pierwszy raz to pan kelner 3 razy sie pytal czy wiem co zamawiam. Potem stal niedaleko i obserwowal reakcje. Teraz juz sie nie dziwia, aczkolwiek jest to ... swego rodzaju wyzwanie.

18.03.2023 17:51
Ppaweł
11.2
Ppaweł
63
Senator

Mnie Turek w Piotrkowie u którego kupowałem kebsa ostrzegał przed ostrym sosem, wziąłem mieszany który i tak był ostry, może nie tak żebym ziać ogniem ale ostry był ;)

post wyedytowany przez Ppaweł 2023-03-18 17:51:39
18.03.2023 17:20
Hayabusa
12
odpowiedz
Hayabusa
238
Tchale

Bo jest fajne, choć wiadomo że lepiej nie przesadzać - tylko od czasu do czasu warto pozwolić sobie na coś, co piecze pięć razy.

18.03.2023 17:27
13
odpowiedz
user35400215df
2
Centurion

Dla mnie jak jedzenie nie jest pikantne to zazwyczaj jest mdłe, bez wyrazistości. No chyba że jest kwaśne jak np ogórkowa czy szczawiowa, wtedy brak ostrości nie przeszkadza bo te dania same w sobie są wystarczająco wyraziste.

Z kolei nie rozumiem zachwytów nad Magii, wolę sam doprawić czosnkiem, pieprzem czy chilli niż lać to g... Ze szklanej buteleczki.

18.03.2023 17:30
cycu2003
14
odpowiedz
cycu2003
243
Legend

Nie przejmuj się. Ja też nie lubię i denerwuje mnie często w restauracjach że do normalnych i ciekawych dań trzeba dodać chili. A niczemu to nie służy

18.03.2023 17:34
Bullzeye_NEO
📄
15
odpowiedz
1 odpowiedź
Bullzeye_NEO
230
1977

ja nawet do sniadania dodaje jalapeno

18.03.2023 17:38
15.1
user35400215df
2
Centurion

Marynowane jest przekozaCkie ;)

18.03.2023 18:10
claudespeed18
16
1
odpowiedz
claudespeed18
210
Liberty City Finest

Jeden nie zrozumie jedzenia pikantnych potraw, inny picia wódki. Każdy niech je i pije co lubi, jego sprawa. To drugie to nawet dobry pomysł na ''kolejny głupi wątek''. Ostre dymy i podział w komentach gwarantowane.

18.03.2023 18:51
17
odpowiedz
katai-iwa
50
Senator

Jak komuś smakuje, to niech je, ja osobiście lubię ostre żarcie.

18.03.2023 19:24
Herr Pietrus
18
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
230
Ficyt

Nie rozumiem tego fenomenu. Co to za przyjemność, gdy nie czuć niczego poza ogniem wypalającym ryj? Ale jak widać fanów jest wielu, ba, połowa Azji chyba tak je... no cóż, smak świerszczy, starych kotów i sfermentowanych ptasich gniazd trzeba czymś przykryć. :)

Nie wiem, może chodzi o to, że większość ludzi ma tak słaby zmysł smaku, że nie rozróżnia niuansów, i dopiero jak dołożą kosmiczną ilość super-ostrej papryki, to dostają kopa i mają jakieś doznania?

BTW - kuzynowi w końcu od wpi....a na okrągło ostrych rzeczy siadł żołądek tak, ze wylądował w szpitalu, myślał, że ma atak wyrostka, niewykryte wrzody albo coś równie ciekawego...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2023-03-18 19:26:01
18.03.2023 21:44
Hayabusa
18.1
Hayabusa
238
Tchale

Azjatyckie jedzenie nie jest naprawdę ostre tbh. Meksykańskie też nie.

18.03.2023 20:02
jarekao
19
odpowiedz
jarekao
160
PAX
Wideo

Też nie przepadam za zbyt ostrym jedzeniem. A jeszcze te challenge typu zjedz najostrzejszego na świecie burgera itd. to aż ciężko się ogląda.

https://youtu.be/ptr7WSfE1wg

18.03.2023 21:42
Bociek69
20
odpowiedz
Bociek69
44
Byle do Wiosny

Po prostu kolejna przyprawa. Tak jak ktos lubi slone albo slodkie, ktos inny lubi pikatne rzeczy i tyle.

18.03.2023 21:47
Bullzeye_NEO
21
odpowiedz
5 odpowiedzi
Bullzeye_NEO
230
1977

ale o czym tu rozmawiac tak naprawde, kwestia indywidualnej tolerancji na kapsaicyne, tyle i az tyle

18.03.2023 21:53
Hayabusa
21.1
Hayabusa
238
Tchale

Są różne rodzaje ostrości i różnie działają.

Niektóre fajnie wzmacniają smak, albo oferują coś same w sobie.

Inne po prostu palą.

No i czas trwania, bukiet - jest tego dużo.

18.03.2023 22:31
Bullzeye_NEO
😊
21.2
Bullzeye_NEO
230
1977

no tak, ale to sie sprowadza do tego, co napisalem

post wyedytowany przez Bullzeye_NEO 2023-03-18 22:31:32
18.03.2023 22:33
Hayabusa
21.3
Hayabusa
238
Tchale

No właśnie sprawa jest ciut bardziej złożona, ale co kto lubi.

PS Tak w ogóle - kapsaicyna nie jest jedyną substancją odpowiadającą za ostrość, choć zdecydowanie dominuje na skali.

Co do złożoności - przypomina mi się coś co próbowałem lata temu. Piekło ze sporym opóźnieniem i ani woda, ani mleko, ani jogurt nie niwelowały pieczenia.

post wyedytowany przez Hayabusa 2023-03-18 22:38:53
18.03.2023 22:51
Bullzeye_NEO
😈
21.4
Bullzeye_NEO
230
1977

a probowales wd40?

18.03.2023 23:54
Hayabusa
21.5
Hayabusa
238
Tchale

A próbowałeś napisać coś sensownego?

Moment, gdzie ja jestem :D

18.03.2023 23:00
bisfhcrew
22
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
bisfhcrew
173
oversteer

Odpowiednio ostre, to jest smak. W Polsce ludzie są nauczeni do kwaśnego bądź mdłego jedzenia i dla wielu ludzi coś co jest lekko ostre to jest jakaś tortura. Ile razy tak miałem, gdzie ja czuję delikatną pikantność i smak papryki, przypraw i pomidorów, to ktoś czuje tylko ostre i tyle.. bez smaku. Kwestia nawyków. Smaków trzeba się uczyć.

Już nie mówiąc o Niemcach czy co gorsza.. Brytyjczykach. Ci drudzy swoje mdłe jedzenie są w stanie jeszcze doprawić cukrem w proporcji 1/8. Za to Włosi wręcz odwrotnie, dobra jakość składników przekłada się na wyrazisty smak, nawet gdy nie jest ostre. W Polsce ostrość to też często taki pół-środek / konieczność, żeby zabić smak fatalnej jakości mięsa bądź warzyw hodowanych w szklarniach na sztucznej glebie.

No i wiadomo, zależy od ostrości. O ile jalapeno jest fajne pikantne i można spożywać bez ograniczeń, tak Carolina reaper użyta w zbyt dużej ilości jest zabójcą smaku. Bo tu faktycznie mówimy o bólu. Człowiek czuje smak przez pierwsze.. ja wiem 30 sekund - do minuty a później z każdą minutą jest tylko gorzej. Ale to jak ze wszystkim, każdy doprawia jak lubi. Mielonego cynamonu też nie jemy łyżkami, prawda? :)

No, tak podsumowując. Polacy w większości nie wiedzą czym jest ostre jedzenie i z roku na rok jest coraz gorzej. Karmieni fast-foodami i mocno przetworzoną żywnością tracą zmysł smaku. Już nawet dobrego chrzanu nie można kupić w sklepie, tylko jest jakiś krem z domieszką buraków cukrowych.

post wyedytowany przez bisfhcrew 2023-03-18 23:16:43
18.03.2023 23:39
Bullzeye_NEO
22.1
1
Bullzeye_NEO
230
1977

chrzan to jest przyprawa bogow, kto tego nie rozumie ten nie jest polakiem

pasztet z krolika + chrzan = win

19.03.2023 00:20
Herr Pietrus
😜
22.2
Herr Pietrus
230
Ficyt

Jak to się nie da? Rębek albo Madero z Biedronki (serio, chrzanu jest w nim procentowo więcej niż w Polonaise i Krakusie) - chyba że dla was dalej za słaby.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2023-03-19 00:22:41
Forum: Fenomen ostrego jedzenia