Z reguły piłem jakąś kawę kupioną w supermarkecie, ale stwierdziłem, że może warto kupić teraz nieco lepszą kawę z jakiejś palarni, ale nie bardzo się na tym znam. Nie mam też skonkretyzowanego gustu, więc nie powiem, co wolę najbardziej. Ale może ktoś doradzi jaką kawę warto kupić?
Ahh, dodam jeszcze, że chyba celuje w kawię ziarnistą. Jak już kupiłem specjalnie młynek, to teraz muszę go poużywać :D
Zacznij kupować kawę z palarni, znajdziesz swoja ulubioną. Tylko odczekaj kilka dni od wypalenia. Najlepiej celować w 100% Arabicę lub z małą domieszką Robusty. Na alledrogo znajdziesz kilka palarni, wpisz kawa ziarnista świeżo palona. Szukaj na początek według popularności. Często w palarni mają zestaw po 200g rożnych gatunków, wtedy coś szybciej znajdziesz dla siebie.
Na początek super zestaw, tylko odczekaj ok. 10 dni od wypalenia. Może znajdziesz smak dla siebie w tym zestawie, ja często kupuję różne kawy z różnych palarni. Teraz często na shopee można wyrwać dobrą cenę z kuponami, tam często też oferty mają te same palarnie co na aledrogo.
Ja mogę polecić kawy z palarni:
https://www.palarniakawyjawa.pl/
Ostatnio natomiast (ze względu na lokalizację) biorę stąd:
https://www.mixcoffee.pl
Z żoną bierzemy głównie 100% Arabica, mniej kwasowa jest. Od jakiegoś czasu pijemy brazylijską Taro :)
Najlepiej to samemu zasadzic krzewy kawowca. Wtedy masz swoja wlasna naturalna kawa a nie jakies kupione chemiczne gowna.
Szukasz SWOJEJ kawy? Swietnie, kupuj z roznych palarni, probuj roznych smakow - a nie pierd*l chocopoły na forum o grach komputerowych szukajac "gotowego rozwiazania". Wykaz sie do jasnej cholery!
Czym mam się wykazać? XD nie mam pojęcia o kawach, to pytam na forum (nie tylko o grach). Nie rozumiem w czym problem
Ja sobie upodobałem palarnię https://etnocafe.pl/ z Wrocławia. Regularnie kupuję Yellow Bourbon, Italian Roast i Dobry Przelew. Z tanich marketówek zawsze kupuję Lavazza ORO. Podstawowe pytanie to jak parzysz kawę? Masz dobrej jakości młynek? Może okazać się, że nie warto inwestować w drogie ziarno.
A jaką kawę lubisz? Bardzo gorzką, lekką, wolisz posmak czekolady, cytrusów, orzechów?
Moja ulubiona kawa to lekko palona Yirgachefe z Etiopii - delikatna, powiedziałbym nawet kwiatowa, bardzo się różni od "standardowej" kawy. Ja ją bardzo lubię, ale moi rodzice na przykład bardzo nie, bo jest dla nich zbyt kwaśna.
Gdzieś kiedyś dawno temu znalazłem fajną listę kaw z różnych regionów i zapisałem w notatkach, to i tu przekleję - może się przyda:
CENTRAL AMERICA
Mexico- Light bodied and very mild acidity with delicate flavours, often a little nutty.
Guatemala- Rich texture/body. Can have a lovely ‘deep’ fragrance. Sugar- driven flavour- often in the chocolate spectrum. Higher intensity level.
El Salvador- Balanced, High quality acidity, lots of clarity. Normally red-fruit driven flavour. Red apple and plum seem to be common.
Nicaragua- Good body and balance. Stone- fruit. Occasional diverse flavour potential (but not complex). Lacks clarity. Often tobacco and/or leather notes.
Costa Rica- Elegant, milk-chocolate, floral, stone-fruit, balanced. Mild acidity.
Panama- Exotic, clean, soft, floral aromas, very fruity and winey, can be complex.
SOUTH AMERICA
Colombia- Bold( texture and intensity), sweet. Grapes, Berries. Often an enjoyable liquor-like quality. Medium acidity.
Peru-Tree nuts, savoury, plum, some other mellow fruit flavours, good body potential. Medium acidity.
Brazil- Creamy, chocolaty, nutty, very mellow fruit notes( melon etc.) . Good body. Mellow acidity.
Bolivia- Tasty, dessert-like coffees, Often malty, cocoa, tree-nut and subtle fruit flavours. Normally fairly high quality orange/peach- like acidity.
AFRICA
Rwanda-Balanced, high quality acidity- often medium, diverse flavour. Clean and sweet aftertaste.
Kenya- Bold, bright, juicy, winey, blackcurrant, hibiscus, grapefruit. Distinct character, Excellent acidity quality. High acidity.
Ethiopia-Highly distinct flavour, exotic, lemon/ bergamot, tea-like, rose, jasmine, turkish- delight, round, sweet.
Tanzania-Bright and fruity. Good body. Good balance.
Uganda- Kenyan and Rwandan like- although much lower acidity. Good fruit notes, good balance.
ASIA PACIFIC/ AUSTRALASIA
India-Spices like clove and white pepper, sometimes herbal, good body, nose. Less sweet taste character than other countries, pairs well with milk.
Indonesia -Intense, sometimes wild, spices, herbs, earthy, pepper. Varying mellow fruit notes of dates, prunes and plums. Often curry-like. Some mushrooms. And sometimes blueberry. Big body. Low acidity.
Papua New Guinea- Sweet, red fruit, some tropical. Very slight leather seems to be common. Medium quality acidity.