Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Rogale świętomarcińskie.

12.11.2021 20:31
1
toyminator
81
Senator

Rogale świętomarcińskie.

Krótko. Mam specjalnie jechać do Poznania, żeby zjeść dobrego rogala z białym makiem? Bo te gdzie indziej, to scam. Dwa lata temu, matka kupiła w kościele. Nadzienia prawie nie było. Raz kupiłem w sklepie (super te zdjęcia w gazetkach ;D ) to samo. W tym roku kupiłem ja i brat z cukierni. To samo. Tak jakby ktoś tam kichnął. Nadzienia nie było prawie wcale. Taka mała kupeczka pośrodku, i na brzegach . Jak to wygląda w Poznaniu? Jest tego nadzienia sporo? czy też tak lekko machnięte, i sprzedają rogala z lukrem za 8 zł?

12.11.2021 20:35
maciell
2
odpowiedz
maciell
122
Senator

Eeee, ja dzisiaj kupilem w Dino. I mialy pelno masy makowej. Cena 3 zl za sztuke. Byly takie za 6-7 zl, ale 2x wieksze. Ja normalnie kupuje w cukierni i nigdy nie mialem jakis zastrzezen.

12.11.2021 20:37
3
odpowiedz
zanonimizowany1365804
1
Junior

Ogarnij które cukiernie w Poznaniu mają najlepsze oceny/komentarze . Jest kilka licencjonowanych które robią naprawdę pyszne rogale. Kilka lat temu jadłem takie oryginalne z poznania,i żadne inne lidlowe/biedronkowe nie mają szans do nich.

post wyedytowany przez zanonimizowany1365804 2021-11-12 20:40:11
12.11.2021 20:41
ZeroNaruse
4
odpowiedz
5 odpowiedzi
ZeroNaruse
129
Murderer
Image

A ja bardziej polecam piekarnie co robią marcińskie niż świętomarcińskie :P. Licencjonowane, które poleca banita używają tandetnych składników - margaryny i aromatów. Marcińskie, robione przez małe piekarnie, używają masła i migdałów. Totalnie inny poziom.

12.11.2021 20:43
4.1
zanonimizowany1365804
1
Junior

Aż tak nie siedzę w temacie czym się różnią marcińskie od świętomarcińskich, ja jadłem te z dobrymi składnikami,masłem i białym makiem, niebo w gębie ;) tylko później lepiej na wagę nie wchodzić .

post wyedytowany przez zanonimizowany1365804 2021-11-12 20:44:56
12.11.2021 20:46
ZeroNaruse
4.2
ZeroNaruse
129
Murderer

No to jak jadłeś na maśle, to już nie jadłeś licencjonowanych :). Czym się różnią masz po prawej w obrazu, bo to oficjalne wymagania by dostać certyfikat jako piekarnia.

12.11.2021 20:54
4.3
zanonimizowany1365804
1
Junior

Ok widzę że mamy tu znawcę ,niech i tak bedzie ;) W każdym razie na pewno sklepowe rogale z marketów nie stały obok prawdziwych poznańskich,tu sie chyba zgodzimy :)

12.11.2021 20:59
4.4
pisz
175
nihilista

ZeroNaruse

W sumie faktycznie certyfikowane powinny być z margaryną nawet wg UE. To jak oni je robili historycznie, skoro margaryna to dość nowy wynalazek ;)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32013R0597&from=PL

post wyedytowany przez pisz 2021-11-12 21:01:37
12.11.2021 21:19
ZeroNaruse
4.5
ZeroNaruse
129
Murderer

pisz - wokół tego było dużo szumu. No i nie dziwię się. Niby coś co chcemy chronić na terenie UE, ale po taniości robić...

banita - znawca żaden, zobaczyłem, przeczytałem, posłuchałem i po prostu się zainteresowałem któregoś razu.

post wyedytowany przez ZeroNaruse 2021-11-12 21:20:50
12.11.2021 22:58
Herr Pietrus
5
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Ficyt

Recepta? Rogale z Biedronki. Tanie i bardzo, bardzo smaczne. Nadzienia po kokardę, ciasto odpowiednio cienkie i jest go odpowiednio mało, gruba warstwa lukru, orzechy, rodzynki... A że nie takie jak z kilku renomowanych cukierni? Nie każdy mieszka w Poznaniu, a żadnej ogólnopolskiej sieci cukierni chyba Pyry nie mają.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2021-11-12 23:07:12
Forum: Rogale świętomarcińskie.