Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: przechowywanie pesto

28.09.2021 19:55
TeRiKaY
1
TeRiKaY
186
Senator

przechowywanie pesto

zrobiłem dzisiaj sobie kilka różnych pesto i chciałbym to sobie popakować do słoików i trzymać w piwnicy bądź lodówce, tylko nie wiem jak pesto wytrzymuje takie przechowywanie, tzn. nigdzie w przepisach nie widziałem wzmianki o gotowaniu słoików, a wszelakie przetwory zazwyczaj się gotuje aby je zwekować; czy pesto wekujemy czy śmiało można trzymać bez gotowania. Pozdrawiam

ps. nie wiem czy to ważne, ale każde zawiera w sobie różnego rodzaju ser.

28.09.2021 20:03
2
odpowiedz
zanonimizowany1341139
10
Generał

Można gotować, ale gotując dużo tracisz więc lepiej zamrozić.

post wyedytowany przez zanonimizowany1341139 2021-09-28 20:04:10
28.09.2021 20:22
Orrin
3
odpowiedz
Orrin
236
Najemnik

jak przelejesz do słoiczka, to od góry polej oliwą. Tylko nie mieszaj. Oliwa zabezpieczy pesto.

28.09.2021 20:46
Herr Pietrus
4
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Ficyt

Niby można pod warstwą oliwy, ale tak czy inaczej zależnie od składników chyba długo to nie wytrzyma, chociaż tydzień-dwa powinno?...
Mrożenie pewnie odpada, bo po rozmrożeniu wyjdzie wodnista ciapka.

Forum: przechowywanie pesto