Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Jaki kupić... opiekacz?

07.08.2019 18:03
Herr Pietrus
1
Herr Pietrus
230
Ficyt

Jaki kupić... opiekacz?

Nie, nie potrzebuję takiego na cztery tosty, ani designerskiego modelu za 300 zł.
Kanapki na gorąco robię sporadycznie, raz albo dwa na miesiąc.
A i tak w moim chińczyku po jakichś czterech latach zlazł teflon z płytek (nie, nie używałem metalowych sztućców).

Tak, wiem że prawie wszystkie to chińszczyzna z brandem importera.
Ale może ktoś ma doświadczenie, czy istnieją jakieś trwalsze modele?

Myślałem o tym Philipsie, bo ma super zamknięcie, a obecnie sprzedawany w sklepach nie posiada zakamarków i bardzo cienkich krawędzi na płytkach, ale to jeden z modeli, które najbardziej krytykują w opiniach za jakość "poteflonu" :D
https://www.ceneo.pl/28616591#

Myślałem też o tym Tefalu, bo na pierwszy rzut oka zastosowano w nim jakiś inny teflon i też szersze krawędzie płytek, ale ponoć obudowa z plastiku się cała łamie :O
https://www.ceneo.pl/10030069#

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-08-07 18:04:23
07.08.2019 18:17
Yoghurt
2
1 odpowiedź
Yoghurt
102
Legend

Taki, w którym jedzenie nie będzie pachniało jak opalany kurczak maczany w denaturacie.

07.08.2019 19:03
Herr Pietrus
👍
2.1
Herr Pietrus
230
Ficyt

Nie robię kanapek z kurczakiem, tylko prawilne ze świnią, także luz.
A ze świni to chyba głównie nóżki na galaretę się opalało nad denaturatem ze szczeciny...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-08-07 19:04:41
07.08.2019 18:35
3
Wiarołomca
85
Senator

Mam tego philipsa i moge go smialo polecic bo szybko sie nagrzewa i super dopieka :)

07.08.2019 19:03
Herr Pietrus
4
Herr Pietrus
230
Ficyt

No właśnie moc wygląda zachęcająco.
A długo go masz? Jak wygląda sytuacja z "teflonem"?

07.08.2019 19:05
Ppaweł
5
Ppaweł
63
Senator

Podepnę się pod temat bo też planuje kupić opiekacz do kanapek. Myślałem nad aigostar 1000

post wyedytowany przez Ppaweł 2019-08-07 19:10:56
07.08.2019 19:06
👍
6
4 odpowiedzi
zanonimizowany1285878
24
Senator

W Lidlu były fajne, ale nie wiem czy jeszcze są. Firma Silver Crest :) Szybko piecze i jest bezawaryjny.

post wyedytowany przez zanonimizowany1285878 2019-08-07 19:08:43
07.08.2019 19:31
PanSmok
6.1
2
PanSmok
253
Legend

Wbrew pozorom sprzety Lidlowe sa calkiem ok. W przeciwienstwie do takiego np Tesco...

07.08.2019 19:41
😊
6.2
zanonimizowany1285878
24
Senator

Zgadzam się z Tobą :)

07.08.2019 19:42
Herr Pietrus
6.3
Herr Pietrus
230
Ficyt

No ale jak mam dać 60 zł za droższego SilverCresta, to bym nawet chętnie dopłacił 40 zł do lepszego zamknięcia i mocy. Pytanie tylko, czy reszta, to jest płytki, tak samo szybko nie padnie.

Pieniądze żadne, ale po co niepotrzebnie dopłacać - i z drugiej strony, po co żałować marnych groszy, jeśli można mieć coś bardziej funkcjonalnego.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-08-07 19:44:37
07.08.2019 19:48
6.4
zanonimizowany1285878
24
Senator

Używam Silver Cresta od ponad roku. Z zamknięciem a także z mocą nigdy problemów nie było. Piecze szybko. Jak lekko chleb się podgrzeje to można bezproblemowo domknąć górna klapę jeśli kanapki wyjdą za grube. Droższych marek nie znam bo to mój pierwszy opiekacz. Wiadomo, za firmę się odpowiednio dopłaca. Ale czy to się opłaca??? :)

07.08.2019 20:17
7
Insekt6
71
Generał

Ja mam zwykły za 40zł, farba odlazła a tak samo się piecze. Weź ten, w którym zamknięcie się nie urwie, a jeśli urwie to łatwo je bedzie dorobić.

07.08.2019 21:24
Herr Pietrus
😜
8
Herr Pietrus
230
Ficyt

Zaryzykuję chyba zatem z tym Philipsem, własnie dlatego, że zamknięcia nie ma jak popsuć, a nawet jakby bolec się złamał, to się go sklei "na Kropelkę". W bonusie dobra moc i mam nadzieję, że lepszy, a nie gorszy niż u innych teflon (nieco mniej się błyszczy, ale nie wiem co to znaczy ;))...

Wiadomo, że de facto działał i piekł będzie dowolny, mój poprzedni to też był chinol za 50 zł.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-08-07 21:26:34
08.08.2019 08:06
Matysiak G
9
1 odpowiedź
Matysiak G
154
bozon Higgsa

Kup min. 1000W z wymiennymi płytkami. To i gofry zrobisz.

08.08.2019 10:15
Herr Pietrus
😜
9.1
Herr Pietrus
230
Ficyt

W gofry nie chce mi się bawić poza tym kusiłyby mnie słodkie, dlatego zrezygnowałem z takiej opcji, chociaż brałem ją pod uwagę.

08.08.2019 09:08
cswthomas93pl
10
cswthomas93pl
142
Legend

4 lata to i tak niezły wynik jak na nołnejma.
Ja też mam jakiegoś za grosze już ładne lata, używany dosłownie parę razy w miesiącu. Stan dobry, piecze się szybko i równie dobrze, a klips do zamykania jest solidnie wykonany.

Jak się sypnie, to ponownie wezmę coś za grosze :)

08.08.2019 10:20
Kanon
😎
11
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje

Ja mam rosyjskiego nołnejma, niezniszczalny ze stali czołgowej, jakbym chciał to mógłbym zapiec tosta z żelazobetonu. Brak wad. Chyba że czepiać się wagi. Ale, że nie jest to sprzęt do podróżowania z nim, więc wszystko jest ok.

08.08.2019 10:25
Garruk_Wildspeaker
12
Garruk_Wildspeaker
1
Konsul

Tez mam 'ide do najblizszego AGD, kupuje co jest i wracam, bo glodny jestem' no-name i jestem zadowolony. Ma juz chyba ze 3 lata, pokrycie zeszlo minimalnie (ale trzeba przyznac, ze szanuje i nie jade metalem po tym), zamykac sie zamyka normalnie i wytrzymale (potrafi ladnie scisnac nawet jak napcham stuffu do grubosci alfa), opieka jak zloto. Zre i jestem zadowolony. Akurat wczoraj przynioslem paczuszke chlebka tostowego. ;)

Tak wiec kup cokolwiek. ;)

post wyedytowany przez Garruk_Wildspeaker 2019-08-08 10:28:04
08.08.2019 10:32
13
kriskow11
2
Generał

Przecież w tych czasach podejzewam że znajdziesz artykuł najlepszy opiekacz do 100 zł a co do Philipsa mam i polecam.

post wyedytowany przez kriskow11 2019-08-08 10:32:42
13.01.2022 21:11
14
Dymitro
1
Junior

Polecam opiekacz firmy BREVILLE DuraCeramic V. Super opiekacz. Bardzo dobra jakość wykonania Nic nie przywiera. Towar wysokiej jakości. Polecam

13.01.2022 21:30
Didier z Rivii
15
Didier z Rivii
240
life 4 sound

Ja używam poniższego Tefal od prawie 5 lat i jestem mega zadowolony. Płytki wyglądają prawie jak nówka sztuka, oprócz jednej ryski którą sam spowodowałem nie ma żadnych odprysków.

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/opiekacze/opiekacz-tefal-sw342d38?gclid=Cj0KCQiAuP-OBhDqARIsAD4XHpcCnwrH_XVQTksT2G3gKHRhlUBbFa6aOeiIPbvhnAC0Di0iOmWRn7waAmMnEALw_wcB

13.01.2022 22:01
Herr Pietrus
😂
16
1
Herr Pietrus
230
Ficyt

Wątek odkopał reklamiarz po dwóch latach

07.08.2023 01:21
Herr Pietrus
17
6 odpowiedzi
Herr Pietrus
230
Ficyt

No a teraz watek odkopię sobie ja.

Philips oczywiście nadal działa, nie połamał się, zamknięcie jest rewelacyjne - i co z tego, skoro powłoka już z niego zlazła, tzn. zaczęła złazić już dwa lata temu. A ja te tosty robię naprawdę dwa raz w miesiącu. I nie używam żadnych metalowych sztućców, a myję tylko miękką mokrą ściereczką.

Miałem kupić teraz Tefala, ale cholera, w sieci są naprawdę dziesiątki opinii o tym, że nie tylko łamie się rączka od zamykania - w co nie mogłem uwierzyć i wtedy, i teraz - ale pęka cała obudowa, najpewniej od temperatury...

Jest w MM Amica z tym samym fajnym zamknięciem, ale ponoć powłoka jest fatalna!
MPM? Te duży jest ponoć za "wysoki" i nie dociska cienkich tostów.
W desperacji już nawet o Delonghi myślałem - ale on z kolei jest za duży, na ten amerykański chleb XXL, i nie zamyka kromek normalnego, polskiego, wiec ser wypływa...

K...a cywilizacja techniczna, XXI wiek... ekologia, psia jego mać, a opiekacz robią tak, żeby specjalnie wytrzymał pół roku.
Nie można tam k....a normalnie teflonu położyć, jak na patelni, żeby to się nie spier....ło po 10 użyciach?! Albo zamknięcia przemyśleć, tylko robi się specjalnie z gównolitu?

Kiedyś to przynajmniej po 50 zł chodziły te cuda inżynierii, a teraz 100-120 zł i tak wyrzucaj co roku na śmietnik? Znam ciekawsze sposoby na zmarnowanie 120 zł :)

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2023-08-07 01:32:16
07.08.2023 01:40
Persecutor
17.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Nie do zajechania, nic nie schodzi
https://hobbyhouse.pl/product-pol-7850-Kociolek-opiekacz-zeliwny-do-ogniska-pizza-BonFire-BF7850.html
tu wersja deluxe :D
https://www.joom.com/pl/products/61473186e7429501c21e7d81?variant_id=61473186e742955dc21e7d83
Jedynie trzeba posiadać kuchenkę gazową, ale plusem jest to że na biwaku też można zaszaleć przy ognisku :)

post wyedytowany przez Persecutor 2023-08-07 01:41:37
07.08.2023 01:52
zielele
17.2
zielele
149
Legend

gdzies slyszalem, moze nawet przeczytalem w instrukcji kiedys, ze te zamkniecia nie sluza do zamykania z tostem w srodku, ze niby opiekacz powinien zostac otwarty.

07.08.2023 02:05
Herr Pietrus
😁
17.3
Herr Pietrus
230
Ficyt

No ta, to teraz tylko trzeba wykombinować, jak te żeliwne płyty dopasować do opiekacza... albo samemu grzałki zrobić, i obudowę i... może innym razem.

zielele - no chyba nie, przecież chodzi o to, zęby zgnieść chlebek i zamknąć wszystko w środku, w tych klasycznych tostach oczywiście, bo przy grillowaniu to co innego.

07.08.2023 11:14
Persecutor
17.4
Persecutor
44
Tosho Daimosu

No jak masz kuchenkę gazową to nie ma problemu, jedną niedogodnością jest to że trzeba machine parę razy odwrócić podczas robienia.

post wyedytowany przez Persecutor 2023-08-07 11:33:00
07.08.2023 13:05
17.5
sabaru
19
Generał

Czyli ten opiekacz działa na zasadzie patelni.

07.08.2023 21:39
Persecutor
17.6
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Czyli ten opiekacz działa na zasadzie patelni.
No bo każdy opiekacz to dwie patelnie połączone zawiasem i jedyna różnica polega na tym że te co ja podałem nie mają włąsnego podgrzewania :)

07.08.2023 11:29
matmafan
😃
18
1 odpowiedź
matmafan
177
Altair ibn al-Ahad

Ja polecam wykładać papierem do pieczenia opiekacz, wtedy się nie rysuje i tosciki nie przywierają do opiekacza. Mam już jakiś zwykły tani kilka czy kilkanaście lat i działa.

post wyedytowany przez matmafan 2023-08-07 11:30:36
07.08.2023 11:53
Fett
18.1
1
Fett
240
Avatar

Potwierdzam, papier do pieczenia w opiekaczu to jest gamechanger :D

07.08.2023 23:18
Herr Pietrus
19
2 odpowiedzi
Herr Pietrus
230
Ficyt

W sumie z tym papierem to jest jakiś pomysł... żeby jeszcze takie docięte arkusze sprzedawali :)

BTW - obczaiłem dzisiaj wszystkie opiekacze w MM i Euro, no i... nie wiem za cholerę jak i dlaczego ten Tefal ludziom tak pęka - OK, temperatura, ale plastik na nim gruby jak wszędzie, a plastik chyba się topi, a nie pęka... trzeba by ty pewnie zdrowo o podłogę pier....ć, na moje oko, żeby potrzaskało...

...natomiast nie wiem też, czy ta lekko chropowata powłoka faktycznie będzie lepsza niż na Kińczyku za 80 zł. Fakt, żaden inny opiekacz takiej nie ma - więc strzelam, że albo jest super, albo do niczego.

... ale chyba skończy się na budżetowym "OK." produkowanym dla MM za 80 zl... Ten sam gówno-"teflon" co wszędzie, ale przynajmniej tanio i zamknięcie o dziwo sensowne...

... Czy jednak zaryzykować Tefala? :)
DeLonghi nawet fajne jest, ale to trzeba mieć odpowiedni metraż mieszkania do takiego potwora...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2023-08-07 23:21:00
08.08.2023 06:35
Persecutor
19.1
Persecutor
44
Tosho Daimosu

Jak nie chcesz teflonu kup ceramiczny też są za grosze.

02.12.2023 21:35
PatriciusG.
19.2
PatriciusG.
104
Inaction Figure

Ja mam takiego Tefala Snack Collection już jakieś 3 lata chyba, bo żona chciała z wymiennymi wkładami.

Polecam gorąco jakąś odmianę tego - od 3 lat używam go parę razy w miesiącu do tostów, panini i gofrów; ode mnie mocne 9/10.

Edit: Aha, moja mama miała kiedyś gofrownicę i ona chyba nie osiągała takich temperatur albo szybciej spadała jak się nalało ciacho, bo ten model robi naprawdę jak sklepowe a przepis mojej mamy.

post wyedytowany przez PatriciusG. 2023-12-02 21:38:01
02.12.2023 21:17
20
1
paulinal
2
Junior

Ja polecam opiekacz Ariete

Forum: Jaki kupić... opiekacz?