Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: "Coś takiego idzie na kebaba". Materiał "Superwizjera" był mocniejszy niż sądzono

27.01.2019 02:47
mario7777
1
mario7777
143
JUVENTINI FOREVER
27.01.2019 09:54
Bullzeye_NEO
📄
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Bullzeye_NEO
230
1977

jeden z wielu powodow by odstawic mieso

27.01.2019 20:14
Herr Pietrus
😢
2.1
7
Herr Pietrus
230
Ficyt

A ja myślałem, że jeden z wielu powodów by skończyć z fikcja zapowiadanych kontroli i przy okazji skontrolować PIH, Sanepid i Inspekcję Weterynaryjną...

27.01.2019 10:23
📄
3
odpowiedz
zanonimizowany1191507
24
Legend

Kłak wełna byle była dupa pełna. Dopóki nie wiem co jem i smakuje mi mięsko i dopóki nic mi się od tego mięska nie dzieje to mnie to nie interesi.

post wyedytowany przez zanonimizowany1191507 2019-01-27 10:23:52
27.01.2019 10:26
4
odpowiedz
zanonimizowany1246205
18
Generał

trzeba brac z kurczakiem :P chociaz nieświeże, myte ludwikiem tez nie za smaczne :P

post wyedytowany przez zanonimizowany1246205 2019-01-27 10:28:41
27.01.2019 10:26
twostupiddogs
5
1
odpowiedz
twostupiddogs
252
Legend

Niestety pięć ostatnich kebabów, które próbowałem w różnych miejscach wylądowały w koszu. Poddałem się.

Najwyraźniej tak jak w przypadku burgerów trzeba poczekać na pojawienie się usługi premium.

27.01.2019 10:32
DanuelX
6
1
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

zgłodniałem :(

27.01.2019 10:59
kiera2003
7
2
odpowiedz
kiera2003
109
Senator

Polacy zeżrą wszystko... Gdy się przechodzi obok różnych bud z fast foodami, to aż człowieka odpycha od smrodu i brudu.

27.01.2019 11:14
Anthar
8
1
odpowiedz
Anthar
21
Centurion

Kebab jest już w zasadzie daniem niemal narodowym - ludzie w odzieży patriotycznej, stanowiący bardzo istotny odsetek klienteli, nie mogą przecież się mylić :)
Ale przy tym serwuje się w tych przybytkach paszę najgorszego sortu, bo przecież i tak wszystko się sprzeda, więc po co stawiać na jakąkolwiek jakość. I to problem występujący już od wielu lat, zapewne niektórzy pamiętają, co się wyprawiało na Centralnym w Warszawie jakieś 10 lat temu i jakie "mięso" pchano tam w bułki.

27.01.2019 11:19
9
odpowiedz
8 odpowiedzi
zanonimizowany1263582
19
Senator
Wideo

A tak robi się parówki - - > https://youtu.be/elCzkMUD6Zc

27.01.2019 11:32
Kerth
9.1
1
Kerth
119
Solid Snake

Co za bzdura. Pracowałem na masarni przy produkcji kiełbas i parówek, film, który nie ma nic wspólnego z prawdą.

27.01.2019 11:38
9.2
zanonimizowany1263582
19
Senator

Bo masz rację. Ale są też firmy co tak robią. Np. Kup sobie parówki z biedronki i porównaj je z tymi z twojej masarni tak dla przykładu.

27.01.2019 11:39
9.3
zanonimizowany784443
55
Generał

To jak w koncu to jest?
Miela wszystko jak popadnie?

27.01.2019 11:42
😊
9.4
zanonimizowany932226
101
Senator

^ Zasada jest prosta - kupuj Berliny i jesteś bezpieczny.

27.01.2019 12:02
cswthomas93pl
9.5
cswthomas93pl
142
Legend

Na te berlinki też za bardzo bym się nie napalał, jeśli już to wybierać parówki z szynki albo coś z jak największą zawartością mięsa, zawsze koło 100%.

27.01.2019 12:15
👎
9.6
zanonimizowany784443
55
Generał

W kazdym badz razie po tym wszystkim co tutaj widzialem, to sobie wrzuce na luz z jedzeniem miesa.
Normalnie robia z nas scierwojadow.

27.01.2019 12:17
9.7
zanonimizowany932226
101
Senator

@cswthomas93pl

Z tych co teraz kojarzę na szybko to: Berliny, Krakus i Sokołów nie mają w ogóle mięsa oddzielanego mechanicznie.

Ja osobiście wolę Berliny od takiego Krakusa, co prawda te drugie mają bodajże ponad 90% mięsa ale mi nie podchodzi ich smak. Berliny mają więcej wody to fakt, ale ich parówkowy smak bardziej mi odpowiada.

post wyedytowany przez zanonimizowany932226 2019-01-27 12:28:57
27.01.2019 17:08
not2pun
9.8
1
not2pun
115
Senator

Wystarczy spojrzeć w skład jak jwst napisane mieso oddzielane mechaniczne od kości, to są to parówki jak z tego filmiku.

27.01.2019 12:06
kiera2003
10
odpowiedz
6 odpowiedzi
kiera2003
109
Senator

W ogóle parówek się nie kupuje, niezależnie od producenta. Chyba że ktoś lubi jeść przemielone ścięgna i kopyta.

27.01.2019 12:12
DanuelX
10.1
DanuelX
82
Kopalny

Chyba że ktoś lubi jeść przemielone ścięgna i kopyta.
Bardzo zdrowe na choroby reumatyczne.

27.01.2019 12:16
10.2
zanonimizowany932226
101
Senator

Chyba że ktoś lubi jeść przemielone ścięgna i kopyta.

No właśnie to zależy od producenta. Kupisz droższe parówki i nie ma problemu.

27.01.2019 12:44
10.3
zanonimizowany1263582
19
Senator

Dawko062 Już Constar było chwalone dopóki nie wyszło na jaw.

Najlepiej nie jeść nic mielonego tylko prawdziwe szynki. No niestety ale za jakość się płaci. :)

post wyedytowany przez zanonimizowany1263582 2019-01-27 12:46:51
27.01.2019 12:49
😜
10.4
zanonimizowany932226
101
Senator

Róbta co chceta, ja nie wyczuwam w tych parówkach świństwa takiego jak w tych pomyłkach z biedry 2 złote za kilo czy innego badziewia a i w smaku są dobre :)

post wyedytowany przez zanonimizowany932226 2019-01-27 12:49:25
27.01.2019 16:43
marcing805
10.5
marcing805
193
PC MASTER RACE

Ludzie, czytać etykiety! Parówki, wędliny z jak najmniejszą iloscią dodatków. Jak największa ilość mięsa i mniejsza zawartość dodawanego świństwa. Tyle.

27.01.2019 18:55
10.6
zanonimizowany1196217
20
Konsul

człowiek jest wszystkożerny, ścięgna i kopyta też może zjeść, jeżeli zostaną podane w łatwo przyswajalnej formie.

znacznie trudniej jest ze zdobyciem dobrej jakosci mięsa bez chemii i antybiotyków.

post wyedytowany przez zanonimizowany1196217 2019-01-27 18:56:45
27.01.2019 12:44
Sir klesk
👍
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Sir klesk
256
...ślady jak sanek płoza

falafel 4 life.

27.01.2019 16:25
Starcall
27.01.2019 14:47
DanuelX
12
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
DanuelX
82
Kopalny

Najlepiej zasiać buroki i kupić świnioka. Świnioka odkarmiać burokami i kiełbasy nakręcić po kilku latach.

27.01.2019 20:16
Herr Pietrus
12.1
Herr Pietrus
230
Ficyt

Teraz nie tak łatwo, trzeba maty od pomoru kupić, świnioka zakolczykować... Zresztą sam ubój na dziko dla siebie też jest nielegalny, musi weterynarz zbadać najlepiej tak jak tę wołowinę...

27.01.2019 20:31
kiera2003
12.2
kiera2003
109
Senator

Mięso z kilkuletniej świni jest bardzo niesmaczne, świnie się ubija młode. Poza tym nie warto się babrać z takim świniokiem, gdy można jeszcze kupić prawdziwe wyroby od małych hodowców :)

post wyedytowany przez kiera2003 2019-01-27 21:15:38
27.01.2019 15:56
13
odpowiedz
4 odpowiedzi
zanonimizowany1277705
9
Pretorianin

Jak to dobrze, że kilka lat temu przestałem jeść mięso. Jedna z lepszych decyzji jakie w życiu podjąłem.

27.01.2019 16:11
13.1
1
zanonimizowany1246205
18
Generał

to teraz jesz kebsy/kotlety z tofu? :P

27.01.2019 17:03
😉
13.2
zanonimizowany1277705
9
Pretorianin

Tofu akurat nie lubię:) Ale są z soczewicy, ciecierzycy, fasoli, batatów, kasz, pieczarek. Do wyboru, do koloru.

27.01.2019 17:17
TeRiKaY
13.3
TeRiKaY
186
Senator

ja jestem mięsożercą a wprost uwielbiam raz na jakiś czas zjeść paczuszkę sojowych

27.01.2019 18:45
27.01.2019 16:29
Starcall
14
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
Starcall
58
Generał

Najbardziej bawi mnie jak roślinożercy mówią że zaprzestanie jedzenia mięsa to była najlepsza decyzja w ich życiu, a jednocześnie jedzą warzywka napompowane taką ilością pestycydów, że aż dziwię się dlaczego nie świecą jeszcze w ciemności xD
Do czasu jak mi smakuje i nie mam problemów żołądkowych to będę żarł kebsiory ile wlezie, a to jak produkują je mało mnie interesuje bo i tak by to nie zmieniło mojego podejścia

27.01.2019 18:21
😂
14.1
4
Malaga
142
ma laga

poczekaj, zaraz każdy Ci odpowie, że mają warzywka z własnego ogródka, bo na Golu to każdy prezes, milioner i do tego z polem uprawnym, więc też samowystarczalny ::)

27.01.2019 18:36
marcing805
14.2
marcing805
193
PC MASTER RACE

Drób i bydło też mają własne.

27.01.2019 18:51
14.3
barnej7
165
Senator

I co z tego? Niech sobie jedzą. Nie tylko warzywa są napompowane chemią. Może wpływa to jakoś pozytywnie na ich samopoczucie itd...

27.01.2019 16:32
15
odpowiedz
themiz66
2
Progamer

Ha myslalem ze ja nie moge zjec kebaba z taniej budki
A jak pojde do takiego co ma troche drozej to i czasem zjem xxl

27.01.2019 17:22
Jedziemy do Gęstochowy
16
odpowiedz
Jedziemy do Gęstochowy
179
KENDO DROGA MIECZA

Dobry kebs nie jest zły, jadłem, jem i będę jadł. Tak samo z mięsem.
Będę miał kłopoty z żołądkiem to będę miał, trudno, o problemy wynikające ze stresu i smogu nikt tak mocno nie dba.

27.01.2019 19:01
17
odpowiedz
2 odpowiedzi
pisz
175
nihilista

Czekam aż prawaki i patrioci wyklęci zaczną krzyczeć, że to ustawka TVN i prowokator sam ubijał te chore krowy. Do podobnych wniosków doszli w przypadku neonazistów.

27.01.2019 20:33
kiera2003
17.1
2
kiera2003
109
Senator

Już niewiele brakuje, jeszcze trochę i w lodówce będziesz widział prawaków.

post wyedytowany przez kiera2003 2019-01-27 20:36:47
28.01.2019 11:22
17.2
zanonimizowany1272618
5
Generał

Oho, jaki nihilista-oświecony nam się trafił, klękajcie prawaki, lewaki i centryści.

27.01.2019 20:45
best.nick.ever
😂
18
odpowiedz
best.nick.ever
131
Generał

Przeciez to normalne. Byla sol drogowa , a teraz jest padlina. Takie nasze standardy.

27.01.2019 21:50
Kanon
😊
19
odpowiedz
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje
27.01.2019 22:01
PanSmok
20
odpowiedz
PanSmok
253
Legend

O ile jest dobrze przegrzane - mieso jest mieso. Moze prawie samo chodzic a nadal bedzie jadalne i przyswajalne.

27.01.2019 22:22
Leo Tar
😱
21
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Leo Tar
63
Wyjątek Krytyczny

Ja głupi, myślałem, że prawdziwego kebsa robi się z baraniny...

27.01.2019 22:36
Predi2222
21.1
Predi2222
101
CROCHAX velox

Ostatnio jak kupowałem kepsa, turas(chyba) pytał się baranina czy kurczak

28.01.2019 06:34
mario7777
21.2
mario7777
143
JUVENTINI FOREVER

Prawdziwy kebab nie wygląda i nie smakuje tak jak u nas. Doner kobeb.

post wyedytowany przez mario7777 2019-01-28 06:38:14
28.01.2019 02:46
blood
😐
22
odpowiedz
blood
245
Legend

Najzdrowszy kebab jest jak trafi się mięso świeżo rozpakowane. Za czasów studenckich bywałem częstym bywalcem kebabów i nie raz widziałem jak folię z mięsa zdzierają. Pomijając, że niektórzy robili to na podłodze, to żadnemu z "kucharzy" nie przeszkadzało, że kawały folii zostawały w mięsie przy obrywaniu, trzoda i tak wpieprzyła.

28.01.2019 11:08
😃
23
odpowiedz
1 odpowiedź
zanonimizowany664739
8
Senator

Najlepszy kebab to schabowy z ziemniorami i kapustką.

28.01.2019 11:25
23.1
zanonimizowany1191507
24
Legend

A potem browar i panorama w towarzystwie Halyny.

28.01.2019 11:56
Kanon
😊
24
1
odpowiedz
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje
Image

Jeśli chodzi o jedzenie na mieście, brak świadomości tego co mogło się dziać żarciem, zawsze jest błogosławieństwem.

Mniej wiesz, bardziej Ci smakuje :)

29.01.2019 14:53
25
odpowiedz
2 odpowiedzi
zanonimizowany768165
119
Legend

We wrześniu 2018 EU zgodziło się na podniesienie limitów importu wołowiny z USA, natomiast w styczniu zaczęła się kampania promocyjna tejże.

Tylko „przypadkiem" i też w styczniu TVN (stacja należy do amerykańskiej firmy) odkrywa ogromną aferę z polską wołowiną....

Hmmm....

z innych wieści - prostata u mężczyzn się powiększa, zwróciła uwagę jedna z pracownic domu uciech.

NFZ razem z ZUS i KRUS rozpoczną badania na własną rękę

post wyedytowany przez zanonimizowany768165 2019-01-29 15:02:18
29.01.2019 15:51
Drackula
😱
25.1
Drackula
237
Bloody Rider

a skad wiesz ze kebabiarze uzywaja polskiego miesa i ze jest to wlasnie wolowina?

29.01.2019 17:48
twostupiddogs
😉
25.2
twostupiddogs
252
Legend

i dlatego polska prokuratura pod rękę z TVN wszczęła śledztwo.

29.01.2019 17:36
26
odpowiedz
Insekt6
71
Generał

Nie ma najważniejszego. Jak zmienia się wartość kaloryczna w zależności od gatunku parówki? Może tymi tanimi nie idzie się najeść? A może są zbliżone wartości?
Może się jeszcze okazać, że te droższe są tańsze w przeliczeniu liczby kcal na złotówkę :D

29.01.2019 20:17
siara00000000
27
1
odpowiedz
siara00000000
2
Pretorianin

Najsmieszniejsze jest to ze tak jestesmy przyzwyczajeni do zarcia syfu, konserwantow i chemikaliow.

Ze gdybysmy zjedli zdrowe, swierze mieso, to nasz organizm by sie pochorowal.

29.01.2019 21:14
Cainoor
28
odpowiedz
1 odpowiedź
Cainoor
271
Mów mi wuju
31.01.2019 11:11
28.1
zanonimizowany664739
8
Senator

Pewno konkurencja ich zakablowała.

30.01.2019 21:46
Kanon
29
1
odpowiedz
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje

To problem wizerunku Polski na świecie - tak minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski skomentował ujawniony proceder przerabiania chorych krów na mięso wbrew przepisom. Dodał też, że "nie wie, jakie były intencje dziennikarzy", którzy ujawnili proceder.

Towarzysz minister nie wie. W rzeźni też nie wiedzieli. Krowy też nie wiedziały. Bladego pojęcia...

31.01.2019 00:14
Herr Pietrus
30
1
odpowiedz
Herr Pietrus
230
Ficyt

Widzę, ze przekaz dnia o dziennikarzach-wichrzycielach dotarł już od ministra na GOL.

Pamiętaj obatelu, prawdziwy patriota zje wszystko! Padłą krowę, padłą na ASF świnię oraz zepsute jaja z zarodkami, a nie jakiegoś imperialistycznego, amerykańskiego stejka.

Ku chwale ojczyzny! Na kebaba marsz!

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-01-31 00:15:40
31.01.2019 09:18
Herr Pietrus
31
odpowiedz
1 odpowiedź
Herr Pietrus
230
Ficyt

http://www.tvp.info/41093618/wolowina-z-rzezni-w-ktorej-ubijano-chore-krowy-trafila-do-szwecji

Nawet nie chcę się domyślać jakie są intencje dziennikarzy!

31.01.2019 11:21
Drackula
31.1
Drackula
237
Bloody Rider

nie tylko do szwecji

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/mieso-chorych-krow-z-polski-w-dziewieciu-krajach-ue/fmh0f05

A potem ludzie sie dziwia ze moskale zakazuja importu polskiego miesa.

31.01.2019 11:12
😁
32
odpowiedz
zanonimizowany664739
8
Senator

Tylko stare baby jedzą kebaby.

31.01.2019 12:06
Misiak
33
odpowiedz
6 odpowiedzi
Misiak
118
Pluszak

Jak zwykle to marginalna patologia.
Ciekawe, że materiał pojawił się w czasie, kiedy to USA wchodzą na rynek UE z własną wołowiną, a Polska jest 2 czy 3cim producentem wołowiny w UE.

Nice :)

Ps. A parówki kupuje się pure, z lidla :)

31.01.2019 12:23
Kanon
33.1
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje
Wideo

kiedy to USA wchodzą na rynek UE z własną wołowiną

Gdzie wchodzą ? Bo zabrzmiało to jakby miała nas zalać wołowina z USA a prawda jest taka, że już trzy dekady trwa impas w kwestii importu a Donald wręcz grozi palcem, że nie będzie handlował. Trwają, rozmowy, przymiarki, negocjajce a kontyngenty wciąż na tym samym poziomie.

Ps. A parówki kupuje się pure, z lidla :)

Przetwórstwo spożywcze to wielka sprawa, niejednemu odechciałoby się jeść gdyby miał większą świadomość.

https://youtu.be/TNzjItGEciY?t=11

31.01.2019 12:49
DanuelX
33.2
DanuelX
82
Kopalny

Idąc takim tokiem myślenia mogę wysnuć teorię spiskową, że na bank masz kogoś w rodzinie zamieszanego w biznes wołowy.

31.01.2019 14:07
Misiak
31.01.2019 14:27
DanuelX
33.4
2
DanuelX
82
Kopalny

uu wykop to dopiero rzetelne źródło informacji.

31.01.2019 14:30
Drackula
33.5
Drackula
237
Bloody Rider

a ja pojde dalej tropem Misiaka:

- PiS robi laske USA
- PiS winne uboju chorych krow!

31.01.2019 14:40
Kanon
😁
33.6
1
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje

Misiak Ty czytałeś w ogóle to Twoje więcej info ?

Bo ja wiem, że nie :)
Tak czy owak, nikt nigdzie na razie nie wchodzi.

Tu masz ode mnie więcej info o planowanym zalaniu USA pierogami https://www.daysoftheyear.com/days/pierogi-day/

31.01.2019 12:24
34
odpowiedz
3 odpowiedzi
zanonimizowany784443
55
Generał

Wszystko ok, tylko ten sprzedajny TVN podeslal ten swoj material do niemieckiej TV, a ci nadaja to juz ze trzy razy pod rzad.
Caly czas pokazuja jakie to w Polsce jest dziadostwo.

31.01.2019 13:16
Drackula
34.1
2
Drackula
237
Bloody Rider

ty tego nie ograniasz wiec nie wiem, czy jest sens za bardzo tlumaczyc.

Pomimo, ze moze sie wydawac ze takie praktyki to marginess calego przemyslu miesnego w Polsce, to ten margines ma dalekoidace konsekwencja dla calego sektora. Jesli takie dziadowski miesa trafi akurat na kontrole u jakiesgos odbiorcy to jest to zglaszana do ichniego sanepidu i zaczyna sie kontrola calego importu z danego kraju. Moze to sie wiazac z czasowym wstrzymaniem impoeru a w przypadku przestawienia sie na alternatynwych dostawcoe, zamknac lub ograniczyc rynek zbytu.

Swietnym przykladem jest tu rynek rosyjski. Co prawda w wielu przypadkach wstrzymania importu mial miejsce czynnik polityczny, to jednak wile razy wstrzymano import ze wzgledow zwiazanych z jakosci miesa. Dla masarni i ubojni, ktorych dzaialnosc opiera sie na eksporcie, sytuacje z takim miesem z padnietych krow moze oznaczac byc albo nie byc na rynku.

A Polsce pod ty mwzgledem jest obecnie tragedia. Obowiazujace przepisy EU, ktore nie sa tak ostre jak stare polskie przepisy oraz wszechobecna korupcja sprzyja temu, aby czesc przeddiebiorcow szukala alternatywy i dzialania w szarej strefie.

A tytulowy problem to akurat najmniejszy problem, bo to tylko promil calej ilosci takiego miesa. Wiekszosc takiego miesa idzie na produkty wysoko przetworzone, gdzie znacznie trudniej wykryc, ze miesa jest zlej jakosci, zarazone lub poporostu nadgnile.

31.01.2019 20:40
👍
34.2
zanonimizowany784443
55
Generał

Fajnie by bylo jakbysmy ograniczyli te bezsensowne, personalne zloslowosci, ktore do niczego nie prowadza.
Skupmy sie jako Polacy na tym co nas laczy, a nie dzieli.
Pozdrawiam.

31.01.2019 20:51
twostupiddogs
34.3
twostupiddogs
252
Legend

"Jesli takie dziadowski miesa trafi akurat na kontrole u jakiesgos odbiorcy to jest to zglaszana do ichniego sanepidu i zaczyna sie kontrola calego importu z danego kraju."

https://forsal.pl/gospodarka/aktualnosci/artykuly/1395481,prawie-300-kg-polskiej-wolowiny-z-chorego-bydla-trafilo-do-restauracji-i-szkol-na-slowacji.html

Właśnie coś takiego.

31.01.2019 12:40
35
odpowiedz
3 odpowiedzi
buniek189
1
Junior

Teraz czekamy na moment kiedy podstawowym źródłem białka staną się robaki, chrabąszcze i inne koniki polne, jak w Chinach :D
Teraz jakość mięsa jest taka tragiczna... Jak nie widzę składu to w ciemno mielonki w jakimś podrzędnym kebsie na pewno nie wezmę.

31.01.2019 13:22
Ppaweł
35.1
1
Ppaweł
63
Senator

Teraz czekamy na moment kiedy podstawowym źródłem białka staną się robaki, chrabąszcze i inne koniki polne, jak w Chinach :D

tak na dobrą sprawę to białko jest zdrowsze niż to pochodzące od parzystokopytnych i innego ptactwa. Inno kwestią jest bariera .... psychologiczna
businessinsider.com.pl/technologie/nauka/jedzenie-przyszlosci-jak-bedzie-wygladalo-bialko-z-owadow/qsmp3zv

post wyedytowany przez Ppaweł 2019-01-31 13:27:31
31.01.2019 13:23
DanuelX
35.2
1
DanuelX
82
Kopalny

I tak wszystko zjesz jak dadzą w makdonaldzie.

31.01.2019 22:06
Misiak
35.3
Misiak
118
Pluszak

DanuelX.
Akurat mięso w McDonald's jest prima sort.
W ogóle jeżeli chodzi o nasz rynek mięsa to jest bardzo dobry. Patologia znajdzie się wszędzie.
Jedynie inspekcja weterynaryjna mogłaby więcej zarabiać bo teraz to są groszowe sprawy.

31.01.2019 18:05
Herr Pietrus
36
odpowiedz
3 odpowiedzi
Herr Pietrus
230
Ficyt
31.01.2019 21:31
DanuelX
36.1
2
DanuelX
82
Kopalny

Prawda stara jak nasz kraj: największym wrogiem Polaka nie są Żydzi, Arabowie, Ruscy, Niemcy ani nawet geje, tylko inni Polacy.

31.01.2019 22:39
Misiak
36.2
Misiak
118
Pluszak

2 tony. To ok 3-5 krów. Max. Zawsze trafi się jakaś patologia.

31.01.2019 22:58
Herr Pietrus
😂
36.3
Herr Pietrus
230
Ficyt

Czyli 400-700 kg czystego mięsa z jednej krowy?
Może to bizony były...

Zresztą, te pięć to może i nie przesada. Tylko że tu pięć, tam pięć...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2019-01-31 23:34:40
01.02.2019 00:08
Misiak
37
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

Mój teść sprzedał dwa byki mięsne jakoś w listopadzie. Jeden 1050 kg drugi 1130 kg.

No niby tak, ale w ogolnej liczbie tysięcy zabijanych krów dziennie to jest promil. Wiem jedno: żadna rzeźnia czy to sieć handlowa nie pozwoli sobie na taką wpadkę. Kary są niesamowite a spadek zaufania nigdy się nie odbuduje.

Link z wagą vs rasa
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/29284-byki-miesne/

post wyedytowany przez Misiak 2019-02-01 00:11:14
01.02.2019 01:55
DanuelX
38
1
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

I co nie mówiłem, że misiek jest uwikłany w biznes mięsny?

01.02.2019 12:04
AIDIDPl
39
odpowiedz
AIDIDPl
179
PC-towiec

Świetny materiał. Dobrze przygotowany.

Forum: "Coś takiego idzie na kebaba". Materiał "Superwizjera" był mocniejszy niż sądzono