Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Łatwe do przyrządzenia potrawy wegeterańskie?

22.03.2012 15:44
Dark Crow
1
Dark Crow
141
Old Mans Child

Łatwe do przyrządzenia potrawy wegeterańskie?

Witojcie drodzy moi, nagrzeszyłem no to i przeprosić by wypadało człowiek ze mnie z klasą dla tego postaram się zrobić to...dosadnie. Takoż: znacie jakieś łatwe do zrobienia potrawy wegeteriańskie? Coś....na prawdę prostego. Czas do 18 także wypadałoby zebrać się do roboty. Będziem wdzięczny, świadomiście mam nadzieje że moje serce leży w waszych rękach.

PS: placki ziemniaczane odpadają.

22.03.2012 15:48
2
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Surowe marchewki z wody.

22.03.2012 15:54
Dark Crow
3
odpowiedz
Dark Crow
141
Old Mans Child

miernyś szmuglerze.

22.03.2012 15:55
kluha666
👍
4
odpowiedz
kluha666
171
See you space cowboy

Pomyliłeś kategorię, trzeba było dać "polityka i religia".

22.03.2012 15:59
5
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Lubie surowe marchewki. I sa bardzo proste do przyrzadzenia.
W czym problem?

Ale bardziej serio - ja bardzo lubie salatke z brokulow, platkow migdalowych, czosnku i fety. Brokuly pokroj/porwij na kwaitki, fete pokroj w kostki 1-2 cm, wymieszaj. Pokrojony w platki czosnek (1-2 zabki) podsmaz wraz z platkami migdalowymi na zloto na oliwie/oleju. Dodaj do brokulow i fety, wymieszaj. Mozna dodatkowo skropic oliwa i/lub octem ryzowym ew. winnym. Ja lubie fete wymoczyc w oliwie z ziolami prowansalskimi, ale ja ogolnie lubie oliwe, a nie kazdy za tym przepada.

Brokuly mozna wczesniej zblanszowac, czyli zalac wrzaca woda na 1-2 minuty ale ja wole surowe. Jak nie lubisz brokulow, moze byc kalafior.

Moze byc?

22.03.2012 16:02
Dark Crow
6
odpowiedz
Dark Crow
141
Old Mans Child

Takoż ja ale dajda spokój waśpanie, marchew białogłowej? Co kuń ona?

22.03.2012 16:04
😉
7
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Niektore bialoglowy osobliwie sie kontentuja marchewkami, milordzie, acz raczej w alkowie nie jadalni.

Ale juz wyzej podalem przepis, ktory powinien ja takoz do blogosci doprowadzic acz ze tak powiem z drugiej strony. A nawet byle chudopacholek mu podola.

Mozna tez obok fety wkroic np. camembert albo jaki ser plesniowy, to juz zalezy co kto lubi.

22.03.2012 16:15
8
odpowiedz
Lutz
173
Legend

kartofle z maslem (roślinnym)

22.03.2012 16:27
Kanon
👍
9
odpowiedz
Kanon
254
Befsztyk nie istnieje

placki kukurydziane

robisz ciasto jak na nalesniki zamiast mleka uzyj smietanki 30%
ciasto powinno miec konsystencje gestej smietany
wsyp do tego puszke odsaczonej kukurydzy
smaz male placki
uwaga uzaleznia

22.03.2012 16:33
zmudix
10
odpowiedz
zmudix
157
Professor Fate

Kanapka z pomidorem. :)) A serio: może spaghetti ze szpinakiem?

22.03.2012 16:34
11
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

Zapiekanka z makaronu i szpinakiem

Jako iż zazwyczaj robię to na oko, to nie powiem ci dokładnie ile masz dać składników - opakowanie mrożonego szpinaku rozmrażasz na patelni, dodajesz 2 sprasowane ząbki czosnku, sól i pieprz. Gotujesz aż zrobi się breja. Osobno gotujesz makaron, ale żeby był LECIUTKO twardawy - ja daję niecałe standardowe opakowanie, najlepiej rurki. Wyciągasz brytfankę, na spód dajesz makaron, potem warstwa szpinaku, warstwa makaronu, szpinaku, makaronu, na wierzch sypiesz żółtym serem. Pieczesz aż ser będzie stopiony i lekko zbrązowiały.

Teoretycznie niezłe, ale ja zdecydowanie wolę to z mięsem mielonym (usmażonym z cebulą i koncentratem pomidorowym), no ale skoro ma być wegetariańskie... podawać z sosem czosnkowym (musowo!) i jak chcesz to z ketchupem.

Jak widać zrobienie tej potrawy ogranicza się do ugotowania szpinaku, makaronu i upieczeniu całości, ewentualnie zrobienia z czosnku, majonezu i (jak ktoś woli) śmietany sosu czosnkowego. A jest bardzo dobre.

22.03.2012 16:41
pablo397
12
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

spaghetti ze szpinakiem

ja znam w takiej wersji:

smażysz cebulkę na lekko złoto, dodajesz szpinak (jak mrożony, to lepiej najpierw go na patelni troche podsmażyć/rozmrozić zanim dodasz cebulke), czarne oliwki pokrojone dosyc drobno, dusisz z 10 minut i na koniec dodajesz fete (wedle uznania, ja zazwyczaj daje pół pełnej *kostki*), dusisz kolejne 5 minut, doprawiasz wg uznania (pieprz, ziola prowansalskie itp) i gotowe. do tego oczywiscie jakis makaron :)

z innej beczki - pesto. mnostwo dan z pesto, mnostwo dodatkow (od orzechow, przez cukinie, na suszonych pomidorach i tunczyku konczac). w necie tysiace przepisow, a gotowe pesto mozna w sloiczku kupic w kazdym markecie - ale polecam najpierw poprobowac, bo roznych firm roznie smakuje, jedne lepsze, drugie gorsze :)

22.03.2012 16:45
ArtoseruS
😁
13
odpowiedz
ArtoseruS
75
Zero Trzy

To forum jest niesamowite. Specjaliści od wszelakich chorób, mechanicy, psycholodzy, astrofizycy i wielu innych zostało właśnie wspartych przez znamienitych kucharzy.

22.03.2012 16:46
Tymbarkus
14
odpowiedz
Tymbarkus
66
ubersok

Cebulowa zupa-krem. Ale z góry mówię, że nie wygląda zbyt, ekhm, reprezentacyjnie, z uwagi na zielony kolor. Można się pokusić o porównanie do smarków :P Ale smak pierwszorzędny, jedna z moim ulubionych zup.
Skrócony przepis, ilości składników orientacyjne.
500 ml bulionu - może być z kostki, ale wtedy po godzinie człowiek jest głodny. Jak chcesz żeby była zupka nieco rzadsza to oczywiście więcej.
ok 800 g cebuli - kroisz i podsmażasz.
Potem pakujesz cebule razem z bulionem do gara, gotujesz aż zmięknie i miksujesz. Doprawienie to już kwestia gustu, można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i liśc laurowy podsmażony na patelni razem z czosnkiem. Jeśli uważasz, że jest za rzadka, można zagęścić rozgotowując w niej parę grzanek.
Serwować koniecznie z grzankami, bądź tostami(czosnkowymi np) i ewentualnie z tartym serem.

Edit: Właśnie, pesto to też genialny pomysł, ale polecam zrobić samemu, z krzaczka bazylii za 5-6 zł, to akurat tak na 2 porcje będzie.

22.03.2012 16:50
15
odpowiedz
zanonimizowany641653
43
Generał

ArtoseruS -> czy trzeba być astrofizykiem, psychologiem i kucharzem, aby mieć prawo wypowiadania się na forum?

22.03.2012 17:07
😉
16
odpowiedz
zanonimizowany305250
161
Legend

ArtoseruS

Czemu mam dziwne wrażenie, że wypowiadając się w ten sposób, to świadczy że żyjesz jeszcze na zasadzie "Mamo, kiedy obiad?".

23.03.2012 08:03
😁
17
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

[13] Rozumiem, ze jestes na etapie "umiem sobie zrobic herbate i kanapke z pomidorem" ale wczesniej czy pozniej bedizesz musial tez dojrzec do umiejetnosci posolenia zupy i wetdy przestanie cie dziwic, ze inni juz to potrafia,

23.03.2012 15:53
pablo397
18
odpowiedz
pablo397
138
sport addicted

zostało właśnie wspartych przez znamienitych kucharzy.

pomieszkasz troche na swoim to zrozumiesz, ze jedzenie nie tworzy sie samo w kuchni, gdy jestes w szkole i trzeba je najpierw zrobic, przez co czlowiek sam (no, przy pomocy internetu) uczy sie gotowania a potem moze sie ta wiedza dzielic z innymi...

02.04.2012 11:45
19
odpowiedz
zanonimizowany747364
37
Centurion

Sposobów na takie potrawy jest mnóstwo. Np. filet z ryby - mintaj, dorsz, panga lub Losoś. Lekko odmrożony, przypraw sobie papryką,miałkim czosnkiem,pieprzem i solą i włóż na rozgrzany olej,do tego pokrój w plasterki marchew, pietruszkę,selera i pomidory i na małym duś to wszystko przez jakiś czas,aż warzywa będą miękkie.
Albo kup sobie tuńczyka w puszce w kawałkach w oleju,wyłóż go do salaterki,do tego ugotuj sobie jedną saszetkę ryżu-wsyp go do tuńczyka.Ugotuj 3 jajka na twardo,pokrój je w kostkę 3 ogórki kiszone z beczki też w kostkę,jedną czerwoną,żółtą i zieloną paprykę pokrój w kosteczkę.Wszystko razem wymieszaj i jedzonko gotowe.

02.04.2012 11:56
20
odpowiedz
koobon
82
Legend

Od kiedy filet z ryby jest wegetariański?

02.04.2012 12:01
Xinjin
21
odpowiedz
Xinjin
183
MYTH DEEP SPACE 9

[19] [20] No właśnie? Przecież to schaboszczak tylko, że z okiem.

[23] Też uważam, że filet z ryby to nie danie wegetariańskie.

02.04.2012 12:03
Loczek
😡
22
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Przestań zjadać jedzenie mojemu jedzeniu! :P

EDIT: koobon: oj tam, literówki się czepiasz :)

02.04.2012 12:06
23
odpowiedz
koobon
82
Legend

Odmiana w język polski być diablo niełatwa.

[21]
O co pytasz?

02.04.2012 12:07
.:Jj:.
📄
24
odpowiedz
.:Jj:.
147
    ENNIO MORRICONE    

czy trzeba być astrofizykiem, psychologiem i kucharzem, aby mieć prawo wypowiadania się na forum?

Innymi słowy- czy trzeba mieć wiedzę na temat na który się wypowiada?
Hm.

I tak- nie trzeba pracować w zawodzie by mieć wiedz na jego temat oraz nic nie przeszkadza w pieprzeniu głupot na dowolny temat. Wiadomo o co mi chodzi, pierwszy lepszy wątek o tematyce poważniejszej niż śmieszne obrazko z Fejsa i już mamy grono ekspertów którym się "wydaje". W żaden sposób nie pomaga to autorowi, który swoją drogą mógłby iść do lekarza jeśli podejrzewa że ma raka :>

Forum: Łatwe do przyrządzenia potrawy wegeterańskie?