Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 4 - reaktywacja?

24.02.2012 10:56
nutkaaa
😊
1
nutkaaa
196
Panna B

Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 4 - reaktywacja?

Tak sobie pomyślałam, że może warto reaktywować wątek kulinarny? :) Dużo osób na forum zapewne sama sobie przygotowuje posiłki, więc warto podzielić się sprawdzonymi przepisami :)

Ja raczej 'specjalizuję' się w słodkościach niż konkretach, ale jako że w ostatnim tygodniu musiałam zastąpić mamę w obowiązkach domowych to przetestowałam kilka przepisów :)

Lasagne
SKŁADNIKI

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
puszka pomidorów bez skórki
1 koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne
SPOSÓB WYKONANIA

sos beszamelowy:
2 łyżki mąki zasmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać dwie szklanki mleka i szybko rozmieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać garść parmezanu. (Można też dodać do sosu 1 jajko.)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę, marchew zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywa. Następnie dodać mięso i dalej smażyć na małym ogniu.
Dodać pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut.
Dno nasmarowanej oliwą blaszki wyłożyć połową płatów lasagne, wyłożyć połowę mięsa,a na nią sos beszamelowy. Czynność powtórzyć kilkukrotnie, aż otrzymasz kopiec lazanii. Ostatni powinien być sos beszamelowy. Posyp całość żółtym serem.
Wstaw do piekarnika na 40 min w 200 stopniach.

Zasmażany ser
SKŁADNIKI

ser salami okrągły
bułka tarta
jajko
troszke mąki
sól
papryka mielona
pieprz
SPOSÓB WYKONANIA

Ok 0,5 do 1cm grubości krążki (ja wolę ich połówki) z sera namoczyć w zimnej wodzie ok 5 min. następnie obtoczyć w mące i opanierować w jajku i bułce tartej 2 razy!!. do jajka dodać przyprawy wg. uznania. ser musi być dokładnie zakryty. na rozgrzany olej na patelni kładziemy krążki. Smażymy ok. 3 min. do uzyskania z dwóch stron efektu "złotej" panierki. Podawać na ciepło z frytkami lub pirre i surówką.

Kurczak zapiekany z porem i majonezem
SKŁADNIKI
2 podwójne piersi z kurczaka
1-2 spore pory
majonez
przyprawa do drobiu
SPOSÓB WYKONANIA
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka. Pora(y) pokroić w krążki i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego. Pory mają całkowicie przykryć dno. Na pory kładziemy mięso i całość smarujemy warstwą majonezu. Całość zapiekać bez przykrycia ok. 45 minut
w temperaturze 180 stopni.

24.02.2012 11:01
yasiu
2
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Ostatnio goście mieli przyjść, no to trza coś upichcić

1. schab - cztery czy pięć kotletów - kroimi w jak najcieńsze paseczki
2. wrzucamy mięcho do miski, zalewamy cytrynową oliwą z oliwek, sosem sojowym, octem winnym, zasypujemy przyprawami - chili, imbir plus to, co nam fantazja podsunie
3. na parę godzin do lodówki, niech się przegryzie
4. rozgrzewamy na patelni/woku olej - im większy ogień tym lepiej - i wrzucamy zimne mięcho. smażymy szybko i konkretnie, ma być trochę chrupiące, ale nie przypalone.
5. na mięcho wrzucamy warzywa na patelnię, mieszankę chińską - może być z przyprawą - smażymy
6. ostatni krok to jakieś mazidło. ja dałem jakiś sos blue dragon - ale nie za dużo, tylko dla smaku - można dać pastę curry, mam też - czeka - sos mięta/chili/kolendra.
7. Jeszcze chwila i gotowe - zapodawać z ryżem, makaronem, jak się chce
8. Nie dodawać do tego wszystkiego trufli!

24.02.2012 11:01
Skiter16
3
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

No to ja będę pierwszy, szukam jakiegoś dobrego dania z kurczakiem, może być lekko ostry, chciałbym także żeby danie to nie było takie podstawowe, typu mięso pokroić w kostkę i dodać sos. :)

24.02.2012 11:05
4
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

Skiter16
kurczak z chorizo:
na 4 osoby

Skladniki:
oliwa
rozmaryn 1 galazka
4 zabki czosnku obrane
4 duze udka z kurczaka
150 g chorizo pocietego w plastry (najlepiej cienka kielbaska, ostra)
sok z polowy cytryny
250 g pomidorkow koktailowych przecietych na pol
bazylia wedle uznania, najlpiej swieza
sol i pieprz

Przygotowanie
rozgrzac piec do 200 stopni, najlepiej robic w ciezkiej brytfance lub naczyniu zaroodpornym tak by kawalki kurczaka zmiescily sie w pojedynczej warstwie
skropic dno naczynia odrobina oliwy i pospyac rozmarynem oraz polozyc na dno czosnek (nieobrany)
dodac kurczaka, dobrze polilic i posypac pieprzem

pokrojone chorizo rozlozyc wokol i na kurczaku, wycisnac na to sok z polowki cytryny i skropic jeszcze odrobina oliwy

piec w piekarniku przez okolo 45 minut, potem dodac pomidorki i poruszac wszystkim by pokryc kurczaka i pomidorki oliwa
piec kolejne 10-15 minut lub dopoki kurczak nie stanie sie zloty a pomidorki nie zmiekna
posypac bazylia przed podaniem, polac kurczaka i pomidorki sosem
podawac z chrupiacym chlebem by moc moczyc chleb w sosie

ja specjalizuje sie raczej w ciastach (glownie serniki, ale w sumie robie wszystko) i drozdzowkach, w sumie to moglbym sklep z ciastami otworzyc a nie siedzien przy kompie caly dzien)

moge tez zapodac przepis na pyszne knedle z truskawkami jak ktos jest chetny:)

24.02.2012 11:12
yasiu
5
odpowiedz
yasiu
199
Legend

dawaj kocyk te knedle, żona zaczęła eksperymenty i choć nie przepadam za kluchami z owocami, to wyszły jej zajebiste :D

A Skiter chciał chyba czegoś prostszego =]

Zrób tak - cebula, czosnek, papryka, marchewka, filet z kurczaka plus mleko kokosowe

kuraka pokroj w kostke, przypraw tak, jak lubisz - na ostro, slodko, jakkolwiek - wymieszaj, polej czescia mleka kokosowego, wymieszaj - i do lodowki.

rozgrzej na patelni olej, wrzuc na niego czosnek i cebule (na krotko, co by sie zeszklily) - a jak masz, to tez troche startego imbiru. dalej pokrojone w kostke papryke i w paski marchewke. posmaz to chwile na duzym ogniu i dodaj kuraka. jak sie calosc obsmazy i odparuje wode, polej sosem sojowym i zalej reszta mleka kokosowego i na malym ogniu gotuj jeszcze nascie minut.

to tak na szybko, improwizacja :)

ew. prostsza metoda - kupujesz fix knorra/winiar czy inny i robisz jak na opakowaniu :)

24.02.2012 11:18
6
odpowiedz
zanonimizowany377077
45
Legend

http://www.youtube.com/user/paei100?feature=watch ja polecam przepisy tego gościa :) Fajnie tłumaczy, przepisy dość proste i z prostych składników.

24.02.2012 11:20
Skiter16
7
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

yasiu nie, to jest właśnie coś czego szukałem :) tylko że udka zamienię na pierś z kurczaka :)

Co do tego dania co Ty podałeś to niestety moja luba nie za bardzo przepada za mlekiem kokosowym ;/

24.02.2012 11:23
yasiu
8
odpowiedz
yasiu
199
Legend

=] zamiast mleka kokosowego daj bulionu drobiowego a calosc zagesc na koniec ;)

Pamietaj tylko, ze dajac filet zamiast udka, moze Ci sie zmienic czas pieczenia - imo raczej w dol :)

24.02.2012 11:30
Skiter16
9
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

Ok, wielkie dzięki :) przystawkę i deser już mam

Wiec jeszcze jedno pytanie, jakie polecacie wina ? Białe, czerwone ?

24.02.2012 11:33
10
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

yasiu - ale to jest bardzo proste
Skiter16 - polecam jednak udka, serio

z tego chorizo i oliwy powstaje mnostwo pomaranczowego, pysznego sosiku, w sam raz do chleba czy bagietki a i z udkami pieknie sie komponuje
wg mnie z piersiami z kury bedzie gorzej

yasiu - knedelki wlasnie szukam bo ja zawsze robie "na oko" a wolalbym podac sprawdony przepis:)

bo w skrocie to jest tak:
gotujesz ziemniaki, przeciskasz przez praske, ugniatasz na plasko np w garnku, wyciagasz 1/3
w miejsce tej 1/3 wsypujesz make, pszenna i ziemniaczana, dodajesz jajko i lyzke stopionego masla i dorzucasz te wyciagniete ziemniaki

robisz kulki, do srodka wsadzasz po zamrozonej truskawie, gotujesz w osolonej wodzie jak wyplyna to 3 minuty i koniec
oczywiscie robisz na 1 raz tylko tyle ile zmiesci sie do gara by truskawy sie nie rozmrazaly, jak sie rozmroza to knedelki moga sie rozpasc i wychodzi kicha
ja sobie na nich rozpackuje maslo i posypuje cukrem, mniam

niestety to 1 jajko i lyzka masla to zalezy od ilosci ziemniakow, ja jak mowilem robie na oko, postaram sie poszukac bardzej dokladnego przepisu

@down:
a to na oko juz masz:)

24.02.2012 11:36
yasiu
11
odpowiedz
yasiu
199
Legend

nie dawaj sprawdzonego, dawaj na oko tylko napisz, co to oko ma widziec, ew. co reka ma czuc. jeszcze nigdy zadnego ciasta nie zrobilismy z przepisu :)

24.02.2012 11:44
Skiter16
12
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

No dobra to zanim zaprezentuje to oficjalnie, poeksperymentuje z udkami i piersią :)

24.02.2012 11:52
nutkaaa
13
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Skiter16 -> przepis z pierwszego postu na kurczaka zapiekanego z porem jest banalnie prosty i aż byłam zaskoczona, że mi tak zasmakował :)

Ostatnio po raz pierwszy w życiu robiłam ciasto marchewkowe. Wyszło rewelacyjnie, mokre, wyrośnięte, po kilku dniach ciągle świeże :)

Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem

SKŁADNIKI
1 szklanka (250 ml) oleju
160 g jasnego brązowego cukru
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3 szklanki ubitej startej marchwi (720 g)
1 szklanka (120 g) posiekanych orzechów włoskich
2,5 szklanki mąki
1 i 1/4; łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4; łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
30 g masła
80 g kremowego twarożku (np. Philadelphia)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka cukru pudru
SPOSÓB WYKONANIA
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, ubijać. Całość przelać do większej miski, dodać marchew, orzechy, na końcu wsypać suche składniki. Wymieszać dokładnie.
Całość wyłożyć do formy kwadratowej o boku 23 cm, piec od 60 - 75 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście. Ciasto pokroić na kwadraty.

poprawione :)
Mnie też na początku ilość oleju przeraziła, ale ten olej właśnie sprawił, że ciasto jest mokre pomimo konsystencji ciasta piernikowego :) Można zgrzeszyć czasem ;)

24.02.2012 11:54
14
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

nutkaaa, popraw prosze cwiartki czy tez inne wratosci bo slabo widac w tym przepisie

a ciasto marchewkowe jest awesome, ja strasnzie lubie, jak piernik, tylko ta ilosc oleju w nim przeraza:)

24.02.2012 12:13
Skiter16
15
odpowiedz
Skiter16
103
Man Utd

No właśnie jeśli chodzi o ciasto marchewkowe to wam też smakuje ono jak piernik i nie czuć wgl marchewki ?

24.02.2012 12:14
nutkaaa
16
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Skiter, no właśnie nie czuć marchewki, jest ona widoczna w cieście, ale ciasto w ogóle nie smakuje jak jakieś warzywne ;)

24.02.2012 13:53
17
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

fajnie by bylo, jakby poajwialy sie requesty, jak od Skiter16, w sensie ze podaje sie cos, co ludzie szukaja
ja np zawsze chetnie przyjme dobre przepisy na serniki, mam zebranych kilka ale zawsze cos nowego z checia sprobuje:)

Skiter16 - marchewki nie czuc, idealny piernik wychodzi

jak ktos chce mam tez banalny przepis na jablecznik/ciasto ze sliwkami (zalezy co sie doda
zawsze wychodzi i jest swietny:)

24.02.2012 14:09
nutkaaa
18
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

el. kocyk, nieskromnie przyznam, że serniki to moja specjalność :D Przynajmniej jeśli chodzi o te które już przetestowałam ;) Także jak chcesz to mogę się podzielić sprawdzonymi przepisami na Sernik z rosą, Truflowy sernik z mascarpone czy sernik na spodzie orzechowym :P W przyszłym tygodniu bede eksperymentować z migdałowym sernikiem z Amaretto :)
Ja teraz myślę, co tu jutro upiec, bo zostało mi pół opakowania marmolady po podkoziołku ;)

24.02.2012 14:43
19
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

nutkaaa - to zupelnie tak jak moja:)
zapodaj przepisy

24.02.2012 15:01
yasiu
20
odpowiedz
yasiu
199
Legend

No to może w kwestii serników - chcę upiec pierwszy w życiu. Proszę o najprostszy możliwy przepis :)

Ja służę kuchnią improwizowaną, prawie nic nie gotuję z przepisów.

24.02.2012 15:19
21
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

masz 3, kazdy prosty, no moze 3 ciut bardziej skomplikowany, 1 i 2 latwe, ciezko je zepsuc, mi sie nigdy nie udalo:)
Sernik z brzoskwiniami

Masa serowa:
- pół kg sera białego
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 125 gr masła
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny lub masla
- 3 łyżki cukru
- 5 jaj (zoltek)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzka gestej smietany (max 2)
dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka cukru do białek

Z mąki, margaryny, cukru , żółtek i proszku zagnieść ciasto. Na czas wykonania reszty sernika- włożyć do zamrażarki.

Ser, jajka, budyń, cukier i masła – ucieramy na puszysty krem.

3/4 kruchego ciasta wykładamy na blachę, na to wylewamy masę serową. Na ser – brzoskwinie pokrojone w ćwiartki.

Z białek i 1 szklanki cukru ubijamy pianę, wylewamy ją na brzoskwinie.

Na pianę ucieramy resztę ciasta na grubej tarce (musi być dobrze zmrożone) i pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach.

Sernik

1 kilogram twarogu
6 jaj
200 gram cukru
1 cukier waniliowy
Troche soli
200 gram masla rozpuszczonego
2 lyzki maki ziemniaczanej
Sok z 1/2 lub 1 cytryny
Rodzynki i orzechy na oko (1/2 szklanki)

Polewa czekoladowa na ciasto (trzymać się proporcji)
5-7 łyżek kakao Deco Moreno
8-10 łyżek cukru
2-3 łyżek koniecznie zimnej, przegotowanej wody
1/3 margaryny, palmy lub masla
Jak kakao slodkie to 4 kostki gorzkiej czekolady dorzucic

Zmielic twarog, spazyc rodzynki, pokroic orzechy i rozpuscic maslo.
Do twarogu dodac 6 zoltek i cukier(2) i zmiksowac calosc. Dodac make ziemniaczana, sol, sok z cytryny tluszcz ostudzony i bakalie(rodzynki obtoczyc w mace) i na koniec ubite bialka (bakalie i piane delikatnie lyzka wmieszac).
Piec w temp 200 okolo 15 minut, pozniej w 150 okolo 40 minut

Polewa:
Mieszać wszystko dokładnie w garnku na malutkim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Polać ciasto.

Sernik z wanilią i wiśniami w czekoladzie.

Kruchy kakaowy spód
* 170g mąki pszennej
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 100g rozpuszczonego masła

W misce wymieszać kruche składniki, dodać masło i wymieszać, aż utworzą się mokre okruszki.
Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.

Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.

* 800g półtłustego twarogu
* 400g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
* 220g cukru
* 6 jajek
* 2 laski wanilii lub 1 laska i 2 łyżki ekstraktu z wanilii
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać wyskrobane ziarenka wanilii (i ew. ekstrakt) oraz mąkę i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 45 minut w temp. 170 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie.

Polewa
* 200g deserowej czekolady
* 50g masła
* pół szklanki wiśni (u mnie wiśnie z syropu, ale można użyć np. wiśni z nalewki lub z kompotu)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę umieścić w naczyniu z gotującą się wodą), dodać masło i wymieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wiśnie i wymieszać, aż wiśnie będą pokryte czekoladą. Przestudzoną polewą wylać na wystudzony sernik i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, następnie delikatnie oddzielić nożem od boków tortownicy, rozpiąć obręcz i przełożyć sernik na tacę.

24.02.2012 15:45
nutkaaa
22
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B
Image

Sernik na spodzie orzechowym

Składniki na spód:
1 i 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownicy) o średnicy 23 cm. Podpiec w temperaturze 175ºC przez 6 minut.
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki golden syrupu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka ciemnego brązowego cukru
2 jaja
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na masę serową:
750 g sera śmietankowego (używam zmielonego już twarożku 'President')
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
2/3 szklanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SPÓD
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać, gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać na podpieczony spód i odstawić na bok.

MASA SEROWA
Twarożek ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę, jajka wbijać po jednym i dalej miksować. Na koncu wlać kremówkę i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Masę serową wylać na masę orzechową.
Piec 1 godzinę w temperaturze 175ºC. Wystudzić i trzymać w lodówce minimum 4 h przed podaniem.

Truflowy sernik z mascarpone Ostrzegam, jest mocno czekoladowy i po małym kawałku ma się dosyć ;) /zdjęcie/

Składniki na spód:
120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek
70 g posiekanych orzechów włoskich
40 g masła, miękkiego

Masa serowa:
500 g serka mascarpone
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki
4 jajka
130 g drobnego cukru
2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru (ja użyłam Kahlui)
2 łyżki mąki pszennej

SPÓD
Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.

MASA SEROWA
Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszjąc, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnać z palnika (masa będzie mocno gęstniała).
Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.
Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie (wg. przepisu, mi nigdy nie opadł jeszcze). Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.

Sernik z rosą

CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
MASA SEROWA
1 kg sera (w wiaderku)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy
2 jajka
4 żółtka
ROSA
6 białek
1 szklanka cukru

CIASTO
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny.
MASA SEROWA
Składniki masy serowej zmiksować.
Uwaga: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
ROSA
Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Uwaga: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta:
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze chwilę (do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa - inaczej nie zrobi się rosa). Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa.

Z tych wszystkich przepisów dla mnie najtrudniejszy jest ten sernik z rosą, tylko raz mi się udało, że na całym serniku równomiernie powychodziły krople rosy ;)
Jeśli chodzi o ciasta to głównie przepisy biorę z http://mojewypieki.blox.pl :)

24.02.2012 15:50
23
odpowiedz
el.kocyk
180
Legend

widze, ze ktos jest fanem bloga mojewypieki:)
edit: a dopiero teraz zobaczylem dopisek na dole:)

jak lubisz piec nie tylko ciasta ale tez np drozdzowki i lubisz cynamon i kardamon to polecam najlepsze w swiecie drozdzowki cynamonowo-kardamonowe
na cieplo, maczane w goracej czekoladzie lub chociaz kakao sa boskie
http://kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl/2011/01/drozdzowki-szwedzkie-kardamonowo-cynamonowe.html

24.02.2012 17:06
nutkaaa
24
odpowiedz
nutkaaa
196
Panna B

Wygląda nieźle, aczkolwiek ciasta drożdżowe to nie moja mocna strona ;) w sumie gdyby nie maszyna do pieczenia chleba która ma funkcję wyrabiania ciasta to w ogóle bym się tego nie tykała :P
A za dużo słodkiego też nie ma kiedy piec, bo w domu wieczna dieta panuje, aczkolwiek dostałam już przyzwolenie na pieczenie raz w tygodniu ;)

24.02.2012 17:41
😊
25
odpowiedz
zanonimizowany298778
85
Legend

Słuchajcie, a kojarzy ktoś zupę ostro-kwaśną ( spotkałem się też z nazwą pekińska )

Przepis mniej więcej znam, ale potrzebowałbym czegoś sprawdzonego.

Pewniki to
Bulion, piersi, sambal oelek, sos sojowy, ocet, bambusy, marchewka.. i co jeszcze :>

Zupa jest przepyszna, jednak boję się ją robić w domu, bo pewnie czegoś braknie, a nie chce sobie psuć tego smaku :)

Forum: Wątek kulinarny, czyli gotujemy sobie sami cz. 4 - reaktywacja?