Dobre, bo domowe. Cz. 3 - McDonald's
Próbowałem podrobić zarówno McD, jak i KFC i za każdym razem powtarzam - to jednak nie jest to... Ale i tak może wyjść smacznie i przyjemnie. :)
Big Mac to to nie jest :P Bardziej McRoyal :P Ale dodam jeszcze że żadne mięso z marketu nie będzie w połowie w tak dobrej jakości jak to z McDonalda. Co jak co, ale mięso McD ma najlepsze (mimo że naładowane chemią oczywiście)
Bułki możliwe do kupienia w markecie najbardziej przypominają te z donalda. Ale mięsa i sosów niestety nie podrobisz ;)
Ale spoko, dzięki za "przepis" :P Tego typu burgery jadam od dawna ;)
Bardzo dziękuje autorowi za przepis, akurat mieliśmy zrobić w niedzielę KFC z Cz.2 ale McDonald's będzie chyba lepszym pomysłem.
Ale fail, na necie jest przepis na sos z big maca wlasnie, myslalem ze go zrobisz, a tutaj robisz normalnego hamburgera.
keeveek --> Big Mac to bardziej chwytliwa nazwa :P Co do mięsa - właśnie to jest ciekawe, że to mięso, które podałem w przepisie jest świetne - naprawdę dobrej jakości i pewne. Do tego masz kilka rodzajów. jeśli lubisz pikantne to polecam Maxican.
kokoju --> ten na pewno jest minimalnie prostszy i szybszy :)
_MyszooR_ --> to nie ma być idealnie to samo ;)
hopkins --> właśnie o prostotę chodzi. No i też liczy się to, że przygotujesz to w 10 min.
Błąd w tytule, bo żaden to McDonald's, tylko prędzej budka z hamburgerami jakich pełno przy PKSach. A już zupełnym przegięciem jest zalecenie podgrzania w mikrofali. Tak samo było przy okazji wpisu o kurczaku z KFC - co innego zwykła panierka do kupienia w sklepie, a co innego strzeżony tajemnicą przepis z KFC, którego nikomu jeszcze nie udało się podrobić. Teksty kulinarne są OK, ale to też nic, czego by nie było na kilkudziesięciu serwisach kulinarnych. Po prostu nie pisz, że to będzie smakowało jak McD albo KFC, bo wiesz, że to niemożliwe.
barthez - sam hamburgery zrobisz bardzo szybko. wołowina, zmielona - na cztery hamburgery pół kilo - bez jajka, tylko przyprawy, mieszasz, formujesz kotlety i smazysz bez tluszczu - jak dobrze dobierzesz zestaw przypraw, beda jeszcze lepsze :)
barthez, może tak jest faktycznie :) większość burgerów jakie widzę w marketach to w 30% wieprzowina, 30% kurczak, a w 40 % niewiadomoco :P Na dobrą sprawę jeszcze nigdy w markecie nie spotkałem się z hamburgerem, który by miał cokolwiek wspólnego z wołowiną ;D I z tego co widzę te burgery Yano to są indycze.
Porządne wołowe burgery lepiej zrobić samemu, jak pisze yasiu. Jak się umie oczywiście :P
@tommik85 - Chodzi o wprowadzenie czytelnika w stan świadomości, że je PRAWIE JAK W MCDONALDZIE, a nie PRAWIE JAK W BUDCE Z HAMBURGERAMI :)
U nas np. niedawno dwie takie budki sanepid zamknął za niedbanie o higienę (parówki na parapetach i takie tam), to też nie kojarzą mi się dobrze, nigdy tam nie jem. Mam za to dwa sprawdzone miejsca. I w ogóle, ta napakowana sałatkami buła to nie to samo co można nawet sobie samemu zrobić.
tommik85 --> ok, ale też nie oczekuj, że podam idealny przepis, który wymaga sprzętów i maszyn takich, jak w restauracjach. Chodzi o ogólny wgląd w całość, a w tytule widnieje też "domowe", więc jest to "domowe KFC", "domowy McDonald's" itp. Poluzuj trochę gumę i nie traktuj tego tak dosłownie ;)
yasiu --> zgadza się, nie jest to filozofia, ale ma być fast :P
keeveek --> są z indyka, są też z wołowiny :)
Obstawiam, że Da Grasso to będzie:
- mrożona pizza Dr.Oetker
- ketchup
- majonez
- ewentualnie musztarda lub sos czosnkowy
- 4 plasterki pomidora
- 8 plasterków ogórka kiszonego
- 4 plasterki sera żółtego
A na kolejny odcinek proponuje Tradycyjną Zupę Chińską:
- Vifon Kurczak Curry (lub Kurczak złoty, dla nielubiących ognia)
- pół kostki rosołowej Knorr
- ketchup
- majonez
- ewentualnie musztarda lub sos czosnkowy
- 4 plasterki pomidora
- 8 plasterków ogórka kiszonego
- 4 plasterki sera żółtego
Ogarnij się koleś, bo twoje przepisy z gotowaniem mają mało (nic?) wspólnego, a dopisek "Dobre, bo domowe" jest zupełną kpiną.
ale to nie jest przepis.... :) tym bardziej nie jest to nic domowego... hamburgery z paczki :))
to tylko lista zakupów-gotowców i hasło - złóż z tego kanapkę na ciepło
jak przepis, to myślałem, że podasz jakie mięso najlepiej zmielić, jak je wyrobić i z czym by wyszły dobre hamburgery... jak i z czego zrobić sos
Hmm.. to może ja napiszę tak, bo redaktorom poszczególnych blogow zapewne nie wypada:
Jak się nie podoba to zróbcie lepsze albo... WYPIEPRZAĆ.
tmk13 --> poczekaj na Da Grasso to się przekonasz. Najlepszy przepis na pizzę, jaki w życiu testowałem - ciasto to mistrzostwo świata. I powiem szczerze, że jeśli ktoś choć troszkę potrafi zrobić coś w kuchni to kupowanie pizzy w Da Grasso przestanie mieć sens.
Ogarnij się koleś, bo twoje przepisy z gotowaniem mają mało (nic?) wspólnego, a dopisek "Dobre, bo domowe" jest zupełną kpiną.
Hmmm, przeczytałeś przepis na hamburgery - o pozostałych przepisach też możesz powiedzieć to samo? Domowe, bo robisz to w domu za mniejszą kasę. Ale nikt Ci nie każe tego robić - jeżeli masz wystarczająco dużo pieniędzy to możesz kupować kubełek nugetsów za 30zł - nikt Ci nie broni.
DM --> j.w., akurat to był prosty przepis, bo co tu dużo kombinować z hamburgerami - ma być prosto. Jeśli chodzi o przepis na sos czosnkowy to przepis był podany w pierwszej części:
Sos czosnkowy:
2-3 łyżki majonezu
jogurt naturalny
czosnek granulowany lub 1-2 ząbki czosnku
pieprz
sól
jeżeli ktoś lubi to odrobina cukru
Ale w tych wszystkich fast fudach nie chodzi o pieczywa mięso czy warzywa - tylko ( w przypadku ) BigMacka sos a KFC panierka - reszta już nie jest taka istotna.
Pozbyć się części składników i wyjdzie jeszcze taniej. Jak przyjdzie wypłata to się tym pobawię.
Da Grasso też będzie? Trzymam cię za słowo, zwłaszcza za fragment „...jeśli ktoś choć troszkę potrafi zrobić coś w kuchni to kupowanie pizzy w Da Grasso przestanie mieć sens"
SpecShadow --> co do pizzy to wierz mi, że nie da się podrobić w 100% ciasta z pizerri. Głównie przez brak odpowiedniego pieca. Ale przepis, który znam i sposób na zrobienie tego ciasta czyni go niemal identycznym w smaku i wyglądzie, jak to z pizzerii :)
W którym sklepie kupujesz te hamburgery yano:)? bo nie wiem w którym sklepie mam ich szukać.
Odnalazłem ten wątek w końcu - dopisze jeszcze w kwestii formalnej i z punktu widzenia szefa kuchni :)
Domowe, bo robisz to w domu za mniejszą kasę.
nie, nie i nie :)
to nie jest mój wymysł czy teoria - tak zwane "domowe" jedzenie to jedzenie robione "from scratch" - od podstaw, własnoręcznie, bez półproduktów, np domowy sos boloński jest wtedy gdy sam obierzesz i pokroisz świeże pomidory, jeśli weźmiesz z puszki - to już nie jest domowe jedzenie :)
w jednym odcinku Czterdziestolatka - rodzina przy stole, dziadek ze wsi przyjechał - Magda pyta "może majonezu?" - dziadek na to: "domowy?" - "nie z delikatesów" - "eeee, to mi będzie całą noc leżał... domowy jest jak kurom jajka zabierzesz i sama je utrzesz"... :)
No i dobra, w zeszłym tygodniu jednak robiliśmy domowe KFC, w ale dzisiaj to już na 100% robimy McDonalda;) Jedyny problem będzie z tymi hamburgerami yano. Można znaleźć jakąś alternatywę w Cerafure??
ile kosztują te yano? bo np. takie kotlety z paczki w Biedronce nadają się jedynie do śmieci, obrzydliwy zapach i smak przyprawiający o wymioty...