Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: CHEMIA

13.09.2011 18:57
Marcin017
1
Marcin017
107
Generał

CHEMIA

Pomóżcie mi z chemii, proszę. Mam napisać jak rozdzielić mieszaniny: cukier z solą, powietrze, woda z sokiem, mąka ziemniaczana ze zwykłą mąką, mąka ziem. z wodą. Pomóżcie.

13.09.2011 19:12
2
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

Cukier z solą - za pomocą krystalizacji
Powietrze - WTF ?!
Woda z sokiem - po przez podgrzanie do temperatury wrzenia jednej z ciecz (Choć nie jestem pewien)
Mąka ziemniaczana ze zwykłą - Nie mam pojęcia
Maką ziemniaczana z wodą - Po przez przelanie mieszaniny, przez lejek (Zatrzymujący mąkę, a wodę przelewa, nie pamiętam jak to się nazywało dokładnie) - Ew. po przez parowanie wody.

13.09.2011 19:25
Marcin017
3
odpowiedz
Marcin017
107
Generał

Sethlan, wielkie dzięki.

13.09.2011 19:32
😁
4
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

Maką ziemniaczana z wodą - Po przez przelanie mieszaniny, przez lejek

lol

Cukier z solą - za pomocą krystalizacji

lol2

Woda z sokiem - po przez podgrzanie do temperatury wrzenia jednej z ciecz (Choć nie jestem pewien)

lol3

Do autora, nie pisz tych bzdur bo się ośmieszysz na lekcji...

13.09.2011 19:33
5
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

No mówiłem, że to się nie nazywa lejek - Wiem, że można zrobić to z kartki papieru i ma to kształt lejka.

Sączenie (filtracja) - Maką ziemniaczana z wodą
Woda z sokiem - Destylacja

13.09.2011 19:34
Marcin017
6
odpowiedz
Marcin017
107
Generał

4
To napisz jak.

13.09.2011 19:40
7
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

Cukier z solą - Nie wiem, można wlać wodę i wymieszać - Cukier rozpuści się szybciej niż sól.

13.09.2011 20:00
📄
8
odpowiedz
Poohatch
27
Generał

Cukier z solą - trzeba cukier wsypać do herbaty i zostanie sama sól, gorzej, jak nie słodzisz herbaty.

13.09.2011 20:02
KubaMaxx
9
odpowiedz
KubaMaxx
61
The Stig

Łatwe, bym Ci pomógł ale widzę, że już dostałeś odpowiedzi.

13.09.2011 20:04
10
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

Sądzisz, że to są dobre odpowiedzi ?!

13.09.2011 20:23
SULIK
11
odpowiedz
SULIK
257
olewam zasady

cukier z solą:
sitko i przesiać (tyle, że "fi" oczek musi być dokładnie ustalone i pewnie jest spora granica błędu) :) sól ma z reguły drobniejsze kryształy.
można też spróbować cukier skarmelizować - inaczej mówiąc podczas obróbki cieplnej się zacznie rozpuszczać i zwęglać, już w okolicach 150-180 stopni Celsiusza natomiast sól zacznie topnieć dopiero w około 800 stopniach, więc później wystarczy tylko na gorąco to przesączyć.

Druga opcja można próbować krystalizować z wody używając różnic rozpuszczalności obu związków w różnych temperaturach.

powietrze:
skraplanie

woda z sokiem: destylacja, sorpcja np. na węglu aktywnym

mąka ziemniaczana i zwykła: czy przypadkiem zwykła nie rozpuszcza się w wodzie, a ziemniaczana się rozpuszcza, a w dużych stężeniach robi kisiel/krochaml ?
pewnie też odwirowanie w wirówce dało by jakiś efekt - bo prawdopodobnie obie mają różną gęstość właściwą.

mąka ziemniaczana z wodą: filtrowanie ciśnieniowe, a jeśli jest mało mąki a dużo wody to najpierw wygotowanie części wody i skroplenie pary wodnej.

//
ale z chemią to nie ma to nic wspólnego, a jedynie z podstawowymi prawami fizyki

Forum: CHEMIA