Pomóżcie mi z chemii, proszę. Mam napisać jak rozdzielić mieszaniny: cukier z solą, powietrze, woda z sokiem, mąka ziemniaczana ze zwykłą mąką, mąka ziem. z wodą. Pomóżcie.
Cukier z solą - za pomocą krystalizacji
Powietrze - WTF ?!
Woda z sokiem - po przez podgrzanie do temperatury wrzenia jednej z ciecz (Choć nie jestem pewien)
Mąka ziemniaczana ze zwykłą - Nie mam pojęcia
Maką ziemniaczana z wodą - Po przez przelanie mieszaniny, przez lejek (Zatrzymujący mąkę, a wodę przelewa, nie pamiętam jak to się nazywało dokładnie) - Ew. po przez parowanie wody.
Maką ziemniaczana z wodą - Po przez przelanie mieszaniny, przez lejek
lol
Cukier z solą - za pomocą krystalizacji
lol2
Woda z sokiem - po przez podgrzanie do temperatury wrzenia jednej z ciecz (Choć nie jestem pewien)
lol3
Do autora, nie pisz tych bzdur bo się ośmieszysz na lekcji...
No mówiłem, że to się nie nazywa lejek - Wiem, że można zrobić to z kartki papieru i ma to kształt lejka.
Sączenie (filtracja) - Maką ziemniaczana z wodą
Woda z sokiem - Destylacja
Cukier z solą - Nie wiem, można wlać wodę i wymieszać - Cukier rozpuści się szybciej niż sól.
Cukier z solą - trzeba cukier wsypać do herbaty i zostanie sama sól, gorzej, jak nie słodzisz herbaty.
Sądzisz, że to są dobre odpowiedzi ?!
cukier z solą:
sitko i przesiać (tyle, że "fi" oczek musi być dokładnie ustalone i pewnie jest spora granica błędu) :) sól ma z reguły drobniejsze kryształy.
można też spróbować cukier skarmelizować - inaczej mówiąc podczas obróbki cieplnej się zacznie rozpuszczać i zwęglać, już w okolicach 150-180 stopni Celsiusza natomiast sól zacznie topnieć dopiero w około 800 stopniach, więc później wystarczy tylko na gorąco to przesączyć.
Druga opcja można próbować krystalizować z wody używając różnic rozpuszczalności obu związków w różnych temperaturach.
powietrze:
skraplanie
woda z sokiem: destylacja, sorpcja np. na węglu aktywnym
mąka ziemniaczana i zwykła: czy przypadkiem zwykła nie rozpuszcza się w wodzie, a ziemniaczana się rozpuszcza, a w dużych stężeniach robi kisiel/krochaml ?
pewnie też odwirowanie w wirówce dało by jakiś efekt - bo prawdopodobnie obie mają różną gęstość właściwą.
mąka ziemniaczana z wodą: filtrowanie ciśnieniowe, a jeśli jest mało mąki a dużo wody to najpierw wygotowanie części wody i skroplenie pary wodnej.
//
ale z chemią to nie ma to nic wspólnego, a jedynie z podstawowymi prawami fizyki