Wie ktoś może ja będzie wyglądał mechanizm reakcji estryfikacji kwasu mrówkowego alkoholem etylowym, w środowisku CaCl2. W kwasowym sobie bym jakoś poradził, jednak tutaj nie ma zielonego pojęcia :/
Wyczytałem właśnie, że CaCl2 jest czynnikiem odciągającym wodę.Nie wiem teraz, czy odciąga on wodę od kwasu tworząc bezwodnik, który łatwiej reaguje, czy odciąga on wodę, przesuwając równowagę w kierunku estru.
aż takiej mocy aby tworzyć bezwodniki raczej nie ma, chodzi bardziej o odciąganie wody z kwasy mrówkowego (roztworu) oraz z alkoholu etylowego którego używa się pewnie około 95%.
bo im mniej wody tym szybciej i lepiej reakcja zajdzie.
Ale chemię organiczną ostatnio widziałem na oczy jakieś 8-9 lat temu, więc mogę się mylić, to odpowiedź czysto logiczna wynikająca ze składu preparatów.
Oddałem już sprawko i chyba chodziło własnie o odciąganie wody i przesuwanie stanu równowagi w stronę produktów.